Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, september 26, 2005

Tebaks!

Efter många dagar i vårt syskonland i öst är jag nu på bästa blogghumör igen. Johan arbetar som bäst på ett nytt glassrecept och har skapat ett recept på klassiska amerikanska crab cakes.
För övrigt har jag nu en egen sida i SvD varannan vecka som man även kan läsa på nätet.
Tack för alla kommentarer och tips! Jag betar av dem de närmaste dagarna men ni verkar ju ha trevligt även utan mig. Hrmmpf!

4 kommentarer:

Blogger Lisa sa...

Ni är synnerligen välkomna! Jag lär mig massor av er. Tipsa gärna om fler bra inköpsställen och roliga råvaror.
Håller med om att det är konstiga människor som kommenterar på Svd. Men det är värre på de mer politiska artiklarna. Jag tar inte särskilt illa upp.

08:29  
Anonymous Anonym sa...

Kan du vara snäll och fråga din älskade man om det finns någon glassmaskin som är bättre än någon annan.

Är i investeringstagen känner jag.

08:34  
Anonymous Anonym sa...

Du svarade bra på de knäppa kommentarerna på SvD:s sida tycker jag!

Att på nytt läsa om umami satte igång litet funderingar hos mig, men jag är ju inte haj på den kemiska sidan av saken, så jag vet inte...
I Lyon, där min man kommer ifrån, äter man "saucisson", som alltså är torkad (ej rökt eller kokt) korv av griskött. När den är som bäst tycker svärfamiljen att den ska vara litet "rance", vilket ju faktiskt betyder att den är litet härsken. Är det inte det som egentligen händer (i små doser naturligtvis) med den vällagrade parmaskinkan du skriver om i artikeln?
Även i naturligt söta viner (vins doux naturels) från södra Frankrike, som Maury eller Banyuls, talar vinfantasterna om "rancio" (men det är förstås en analogi).

Jag gissar att min fråga är om umami uppkommer när fett härsknar (bara litet), eller ska vi säga mognar i smaken?

09:23  
Blogger Lisa sa...

Nej, umami uppkommer när proteiner bryts ned. Men även andra processer bidrar till smaken. Vi lär oss ju tycka om smaken på t ex ädelost. När mat lagrats smakar den mer och mognare än ung mat. De flesta gillar ju söta och runda smaker. Och ju mer man tränar sig desto mer gillar vi komplexa smaker, som hos lagrat vin ... För övrigt finns det en aning umami-ämnen i lagrat vin också.

13:35  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida