Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, juni 30, 2005

Små smörsmulorInget slår smörsmak! Smör är inte tabu hos medvetna matälskare. Tvärtom. Det används försiktigt och med största respekt på de ställen där aromen verkligen framträder.
Varken smör eller smulor blir mycket bättre än i denna rustika vardagsrätt. Använd ungerskt paprikapulver av högsta kvalitet och inte någon gammal blek relik från kryddskåpet. Du hittar det på Hötorgshallen eller på Malmö Kötthandel. Servera gärna kallskuret och lite kokt nypotatis till.

Blomkål polonaise
1 blomkålshuvud
50 g smör
1 msk neutral rapsolja eller mild olivolja
75 g dagsgammalt surdegsbröd eller vitt bondbröd, kantskuret
1/2 tsk kummin
1 tsk paprikapulver, gärna rökt
salt, peppar
2 hårdkokta ägg, hackade
2 dl finhackad bladpersilja
1. Smula brödet i grova smulor. Hetta upp smör och olja tillsammans med kummin tills det tystnar och fått fin färg. Rör ner brödet och bryn under omrörning tills allt fått fin gyllenbrun färg. Salta och peppra under tiden. Ös omedelbart upp i en liten skål och rör kvickt ner paprikapulvret. Låt svalna något.
2. Dela blomkålshuvudet i 4 bitar. Skär bort det mesta av rotstocken men se till att bitarna håller samman väl. Sjud i lättsaltat vatten tills blomkålen är mjuk men tuggmotståndet finns kvar.
3. Blanda smulorna med ägg och persilja. Skeda blandningen över den heta blomkålen.
Efterlysning! Tipsa gärna om fler bra inköpsställen de gånger jag nämner ovanliga ingredienser i recepten. Jag tänker sammanställa en guide med inköpsställen här på sidan.

Receptet och bilden (susanna Blåvarg har tidigare publicerats i Gourmet.

1 kommentarer:

Blogger nicoletta sa...

Hej

Munirs Livs i Skärholmens centrum, söder om Stockholm (röda linjen) har en hel del av de ingredienser du nämner, samt varierat lamm- och inälvsutbud (för en halvgrek som mig är det guld värt).

11:26  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida