Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

fredag, oktober 05, 2007

Öronfägnad: Ljud som krydda

Du äter inte bara med ögonen utan med öronen också. Läs Jens Linders ljuvligt nördiga artikel om den underskattade kryddan ljud.

För övrigt åt vi fårikål igår. Den som påstår att det är krångligt att laga husmanskost blåljuger. Effektiv tillagningstid för 8 personer är ca 10 minuter. Jag använde fin lammbog i hela skivor i botten av kastrullen och lade kålen ovanpå. På så vis kokade den inte sönder helt.

Mina förändringar i fårikål receptet.:Jag lät 1 tsk bruna senapsfrön gå med i koket. Sista halvtimmen lade jag till krossad svartpeppar och lagerblad. Dessa kryddor tappar smak om de får puttra med för länge. Pepparn blir till och med besk av långkok har studier visat. Prova att köra finhackad dill oppanpå istället för den traditionella persiljan.

Galet gott! Det slafsade tillfredsställande när vi hög in på grytan.

Etiketter: , ,

6 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Nu har jag fått något nytt att fundera på! Att lagerblad skulle tappa i smak om den/det/de får koka med för länge! Jag har fått det motsatta i tutat i mig, att det inte är någon idé att använda lagerblad om man tänkt låta grytan puttra mindre än en halvtimme. Först då utvecklas och mognar lagerbladets alla smaker.

Det här har jag med mig sedan hemkunskapen i grundskolan. Säg inte att min braiga lärarinna hade fel? Betyder det i så fall att den enkla fiskrätt hon lärde ut inte är så god som jag tycker? ;-)
Eller att man måste putsa kökszinken med stålull en gång i veckan? (Gör någon det?)
Inse att hela mitt kök är i gungning nu.

08:41  
Blogger Lisa sa...

Jag tycker att gränsen går vid ungefär en halvtimme, men glömde skriva att jag smular lagerbladen för att få mer smak snabbare.

Kolla själv genom att låta lagerblad sjuda i vatten eller buljong mer än en timme. De får ett visst djup i smaken, men de trevliga parfymerade övertonerna försvinner. Möjligt att jag skulle tillsatt just lagerbladet lite tidigare men jag tycker det är smart att pilla ner dem samtidigt med pepparn.

En del kryddor blir bäst om man tillsätter dels en del i början av långkoket och sen lite mer (gärna fräst eller rostade) i slutet. I Indien kallas detta tempering.

Återkommer i frågan!

08:46  
Blogger Bosse sa...

Intressant information! Jag har levt i samma villfarelse som Pipopp... Fårikål är en högoddsare att finna på matborden nuförtiden. Jag minns att jag avskydde det med hela hjärtat som liten, men fick det vällagat för några år sen och minns att det var oerhört gott. Funderar även på att bjuda ungarna på kålpudding - det kunde jag äta drivor av när jag var liten. Kanske prova med lammfärs och senapsfrö där med?

09:49  
Blogger Lisa sa...

Bosse: Lammfärs kan vara svårt. Eftersom det ofta är malt på feta bitar smakar det ibland otroligt mycket lamm. Kanske blanda 50/50 första gången?

11:03  
Blogger Bosse sa...

Jo det har du en fullständig poäng i. Har inte bara en gång åkt på nitar med hög fetthalt i färsen. Men halal-killen i Hötorgshallen (i högra hörnet) har bra köttighet i sin färs. Dock tar jag till mig och tackar för ditt råd!

15:00  
Blogger Lisa sa...

Zaba: Vad trevligt att ha dig här! Vi måste se till att träffas live, är på väg till London ngn gång i vinter.

Läs Malins utmärkta genomgång på Vetenskapsnytt.

Om jag vore du skulle jag göra ett blindtest på mig själv (går att arrangera om man är lite fiffig).

Att du mår bättre av mat utan glutamat betvivlar jag inte. Ärligt tillagad mat mår vi alla bättre av. Själv fick jag för övrigt ont i munnen efter en överdos glutamat på Ho´s. Uäek!

Låt oss alla kämpa mot glutamatmissbruket, men också mot osakliga argument.

Kan du mejla mig? Jag har ett litet trevligt förslag och några frågor till dig.

09:58  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida