Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

fredag, augusti 10, 2007

Älgstek på Medelhavsvis- fortsättning.

Älgstek har en ganska mild vilsmak och kan tillagas ungefär som rostbiff, den lånar sig villigt till experiment med smaker mer långväga än enbär. Valnötsfräset är en variant på en röra som ofta förekommer hemma hos oss för att marinera kött med. Om du vill kan du vända ner lite fintärnade tomater efter granatäppelsirapen. Valnötsfräset är även gott på skivade tomater eller att blanda med gröna blad.

Om du inte får tag på riktigt mild och fin färsk vitlök kan du sjuda ett par vanliga vitlöksklyftor ett par minuter i linskoket eller i kokande vatten. Min vän Dag Hermelin har lärt mig att linsspad har en otroligt djup och mustig smak. Om du är mycket hungrig kan du servera rostad potatis till.
Älgstek på Medelhavsvis
1 älgstek á 800 g
Valnötsfräs:
6 stora färska vitlöksklyftor
1 ½ dl god olivolja
1 ½ dl grovhackade valnötter
12 sardellfilér, finhackade
2/3 tsk krossad svartpeppar
1 msk granatäppelsirap eller balsamico
1 msk konc kalvfond
(ev lite linsspad)
Till servering:
Linssallad med örter
Grönsallad
Tomater
1. Tillaga älgsteken på ditt favoritsätt. Eller stek den i ugn 125§C tills innertemeraturen är 63°C. Du behöver inte krydda den innan. Låt svalna.
2. Finhacka vitlöken. Hetta upp vitlöken i oljan på medelvärme tills den börjar fräsa. Sänk värmen. Vänd ner valnötter och fortsätt hetta upp på ganska låg värme. Låt fräsa under omrörning ett par minuter. Dra av från värmen om det blir för hett. Vänd ner sardellerna och fräs ytterligare någon minut. När valnötterna fått lite färg och allt doftar underbart vänder du ner granatäppelsirap och fond. Dra bort kastrullen från värmen.
3. Skiva upp köttet och skeda blandningen över. Låt stå och dra i minst en kvart, gärna någon timme.

älgstek med valnötter

Etiketter: , , , ,

1 kommentarer:

Blogger Maria sa...

Det var en riktigt härlig rätt.... doftade ljuvligt i köket av alla gosaker i röran. Jag kan i efterhand se att jag lät steken gå för länge i ugnen och att jag skulle ha skurit tunnare skivor. Nu ska jag göra den igen till helgen(farsdagsmiddag)och ska då se till att den behåller saftigheten bättre. Jag är ny på detta med älg.. man lär så länge man lever.
Tack för receptet!

20:42  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida