Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, maj 03, 2007

Recept: het kycklinggryta med ananas

Just nu har min stormiga relation med Årstiderna lett till att jag har kylen full med halvskrumpna, oinspirerande rotsaker. Jag betade av en del i lördags genom att laga en slät rotsakssoppa med chili, kokoksmjölk och torkade räkor. Barockt? Övergrepp på mat kan vara rättfärdigad om avkomman blir lyckad. Men rödbetorna? Min man gillar inte rödbetor och de här var sannerligen inte glada. I morgon måste jag ta itu med dem på allvar, men idag är jag sugen på ananas!
Igår åt vi tacos på älg istället för den vanliga hjorten eller rådjuret. Så jag intalar mig att vi har lite till godo på atmosfären idag.
Vår hemrattade tacoröra har nu avlägsnat sig ljusår från påsoriginalet. Barnen vill (eller vågar) inte klaga utan mumsar snällt.
Sötsur kycklinggryta med sting
1 liten färsk ananas
500 g kycklinglårfié
1-2 msk rapsolja
100 g schalottenlök eller gul lök
1 msk finriven färsk ingefära
1 msk sambal oelek
1 msk tomatpuré
1/2 dl ljus soja
2 tsk farinsocker
2 msk fisksås
1 dl vatten
250 g djupfrysta gröna bönor
(1 dl grovhackad thaibasilika eller koriander)
Till servering:
2 msk grovhackade jordnötter
1 msk rostad lök

1. Skär skalet av ananasen och dela i rejäla bitar stora som 1/2 liten tändsticksask. Skär bort mittstocken om den är träig (det är den nästan alltid, men jag brukar äta upp den av ren snålhet). Ställ åt sidan.
2. Putsa kycklingen och skär i 2 cm tjocka bitar. Bryn dem hastigt i mycket het olja i en teflonpanna. Fiska upp och lägg åt sidan att rinna av på lite hushållspapper.
3. Tillsätt ev mer olja och hetta upp den. Bryn löken ordentligt i teflonpannan. Vänd ner ingefära, tomatpuré och sambal oelek och fräs i ytterligare ett någon minut under omrörning. Slå på soja, farinsocker, fisksås och vatten. Lått puttra under lock 5 minuter.
4. Vänd ner bönorna och koka upp och sjuda ett par minuter. Vänd ner köttet, ananasen och ev thaibasilika. Låt puttra under lock 5 minuter. Smaka av. Kanske lite mer sambal? Servera!

Etiketter: , ,

2 kommentarer:

Blogger Husmodern sa...

Vadfalls!!? Gillar Johan inte rödbetor? Märklig åkomma!

18:00  
Blogger Lisa sa...

Jag vet. Tyvörr obotlig. Men han gillar VISSA rödbetor. Såna som är lite mildare.

08:13  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida