Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, februari 08, 2007

Taco á la bambi (nästan)

Vi har succesivt fasta ut de flesta dyra och trispa bekvämprodukter från våra tacomiddagar. Men om du har bråttom kan du absolut använda dem. Ungarna äter snällt våra copycatkompositioner fast de är rätt kinkiga i vanliga fall.
Vi har provat med både hjort och rådjur men just nu är det rådjursfärsen som är bäst på Vi.
Om man är djärv kan man rent av låta ett par deciliter grovriven kålrot fräsa med löken.
Vi vuxna hoppar ofta över tacosskalen och gör vår gryta lite hetare. Jag tycker att naturella tacochips som paketeras i täta förpackningar smakar mycket bättre än tacoskalen som har en lite muggig smak. Vuxengrytan är även suverän i mjuka fullkornstortillas.

Tacoröra på vild färs (8 portioner)
800 g rådjursfärs eller hjortfärs
1 1/2 gul lök
3 klyftor vitlök
1 tsk anis
2 kryddnejlikor
1 msk mald spiskummin
2/3 tsk kanel
2 msk tomatpuré
2 msk ketchup
1/2 msk kakao
1 msk paprikapulver
1 msk flytande kycklingfond (Touch of Taste)
ca 3 dl vatten
smör & rapsolja till stekning
Till servering:
Tacotråg
Riven lagrad ost
Tärnade tomater
Bönsalsa
Tärnad avokado
Och annat just du gillar
1. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i olja i en stor tjockbottnd kastrull eller traktörpanna tillsammans med anis och kryddnejlikor i en kastrull på låg värme. Vänd ner spiskummin och kanel och pressa ner vitlök när den börjar se färdig ut.
2. Bryn köttfärsen i het panna i tre omgångar. Salta lätt så fort du lagt ner färsen i pannan. Tippa ner färdigbrynt färs i lökkastrullen. Vänd ner tomatpurén i sista omgången färs när den är färdig och stek i utterligare ett par minuter underr omrörning. Det rundar av den burkiga smaken på purén.
3. Blanda ner ketchup, kakao, paprikapulver, fond och vatten. Lått puttra under lock ca 20 minuter. Gärna längre. Smaka av

Vuxen gryta med tacosmak
Färsk koriander oppanpå är trevligt.
2 1/2 dl tacoröra (recept ovan)
1 burk kikärtor
1/2-1 msk chipotlepasta
1 tsk finrivet limeskal
1. Blanda allt utom limeskalet och låt puttra 10 minuter. Blanda ner limeskal.

6 kommentarer:

Blogger Gitto sa...

var tacobönorna jag och Magnus åt hos er baserade på ett liknande recept? För de var verkligen grymt goda och förtjänar att återskapas i mitt kök!

20:15  
Blogger Kinna sa...

Eftersom jag inte gillar påsar så luskade jag ut vad en taco kryddblandningspåse innehåller. Har nog nåt recept nedskrivetnågonstans. En sak som jag kom på var att det var en hel del socker i påsen förutom kryddor.
I somras gjorde jag en lite kupp
;-) med mina syskonbarn och de fick äta hemgjord tomatsalsa. Det var helt godkänt fast de var lite skeptiska i början.

22:54  
Blogger GK - Gastronomiska Kompagniet sa...

menar du viltfärs eller är den vilda färsen vi talar om nu? - bara så jag vet

23:00  
Blogger Lisa sa...

Vi blandade 50/50 ett par gånger i början. Nu gör vi allt själva. Mycket godare för de vuxna och barnen äter snällt.

08:59  
Anonymous - din ekologiska guide - sa...

Asså, ska inte vara jobbig, men den där kycklingfonden kan du kalla för rävfond i stället. É ju rena rävgiftet!

Kaliumsorbat
E1442 Hydroxipropyldistärkelsefosfat
Maltodextrin
E612 Mononatriumglutamat
E627 Dinatriumguanylat

Vill du förgifta din läsare?! ;)

/Robert

00:32  
Anonymous - din ekologiska guide - sa...

Kinna:

Håller med dig!
Här görs det mesta från grunden.
Ibland smygläser jag på påsar/burkar i affären och försöker få ihop det själv, utan alla E-nummer och druvsocker och annat otrevligt....

/Robert

00:36  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida