Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

söndag, april 29, 2007

Hur kunde jag klara mig utan?

hibiscussaltFleur de sel med malda hibiskusblommor, från Mallorca.
Månne det har samma välgörande egenskaper som Himalaya-salt? I alla fall är det rasande dekorativt med en trevligt fruktig, snudd på nyponaktig syra.
En fantastisk gåva från Laholm som nu har en hedersplats i mitt välfyllda skafferi. Det vore ju i och för sig trevligt om det inte blir en av många hyllvärmare.
Bästa förslaget på användning blir Veckans matnörd!

Etiketter: , ,

25 kommentarer:

Blogger lars sa...

Flygning ska tydlien begränsasa. I alla fall för människor. Livsmedel, salt t.ex., kan man tydligen flyga jorden runt. Konsekvent?

20:00  
Blogger lars sa...

Ibland stavar man sämre än man tänker.. ;.)

20:01  
Blogger Lisa sa...

Jag blir bara glad när folk stavar lite fel för jag är felslagens drottning.

Salt transporteras förmodligen med båt och tåg eftersom det håller länge. Det är mest färska grönsaker och känsliga frukter som flygs in.

Jag är för transporter av speciallivsmedel, sånt vi inte kan producera här och för handel i största allmänhet eftersom det ärär en viktigt stabiliserande politisk faktor. Havssalt som utvinns hantverksmässigt genom uttorkning är förövrigt mer miljövänligt än de flesta andra salter. Hur det blir om man räknar in transporten vet jag inte.

20:42  
Blogger Anna-Eva sa...

Hmmm..färgen är så vacker. Jag ser framför mig en carpaccio kanske gjord på flortunnt skivad hälleflundra och beströdd med detta salt, lite smulad rosépeppar och vitpeppar från kvarn. En mild olivolja ringlad över detta tillsammans med bladen från någon ätbar blomma, exempelvis rosor, i samma nyans plus några salta små kaprisknoppar och eventuellt flagor av en god ost, inte parmesan men kanske pecorino som är lite syrligare..

21:38  
Blogger Jessika sa...

Ska vi vara miljöfascister så kan vi sen diskutera det i stort sett omöjliga i att få tag i obesprutade rosor som går att äta...

Apropå fina färger är jag såld på pärondricka med granatäppeljuice. Alldeles rosafärgad.

22:07  
Blogger Lisa sa...

Anna-Eva! Du ligger bra till!
Jessica: Trist bara att granatäpplet kommer från Långbortistan. Fniss. Jag avgudar allt med granatäpple. Mest granatäppelsirap.

22:14  
Blogger Anne sa...

Åh, jag skulle strö det på grillade pilgrimsmusslor, tror jag.. eller kanske baka kakor med vit choklad, och smula över lite på varje kaka. Mm. Ja, det skulle jag nog.

22:23  
Blogger Lisa sa...

Anne: Briljant! Vit choklad känns helt rätt.

22:32  
Blogger Jessika sa...

Man skulle kunna ta hibiskusjuice och färga socker och dekorera kakor... hmmm... tål att tänka på.

23:10  
Blogger Mat och Skoj sa...

I Iran äter man ibland granatäpplen med ett väldigt salt pestoliknande tillbehör som heter "Delar". Det är en mycket lyckad kombination.

Vårt förslag är att du daskar ut granatäppelkärnor i en skål och därefter sprinklar över lite hibiskusblommesalt och finhackad persilja. Rätten kan ätas som ett läskande mellanmål en varm sommardag eller som en enkel sallad till exempelvis grillad marulk.

Smaklig spis önskar alla vi på mat och skoj

11:14  
Anonymous Anonym sa...

gör en margaritha använd saltet på glaskanten - ev en hibiskusblommedekor kan vara too much?. rosta mandel med skal som tillbehör vänd i lite rökt paprikapulver lite socker lite salt kanske mortlat hibbe salt?, sätt dig i solen svettas drick ät njut, inte så mycket mat men ...

14:10  
Blogger Lisa sa...

Fantastiska förslag, tack!

17:40  
Blogger Staffan sa...

Åh shit, nån hann före med tequiladrinken!

19:14  
Blogger Pappa Brun sa...

Okej.. Kände mig lite inspirerad att komma med ett nästan för enkelt tips.. Melon! Tärnad galia- eller honungsmelon med hibiskussalt och nymalen peppar är det givna tillbehöret när du marinerat en vildsvinskarré och slängt på grillen en varm sommarkväll..

00:41  
Blogger Kinna sa...

Hibiskussalt, helt underbart - låter som om det skulle kunna bli gott sin syrlighet i ett kryddsmör blandat med gräslök som har en mild smak. Servera med färskpotatis och gräddfil.

11:08  
Anonymous /M sa...

Funkar det på kuber av honungsmelon?


Apropå salt tänkte jag fråga om du vet om det går att få tag på "pickling salt" i Sverige. För den som inte vet är det ett florsockerfint salt som löser sig i kalla vätskor och ger mycket saltsmak vid låga doser och som fäster alldeles utmärkt vid popcorn.

13:00  
Blogger Jessika sa...

Åh margarita med det här saltet... Och kryddsmör och...

Gud, varför är man foodie kan man undra ibland ;)?

13:09  
Anonymous P sa...

Trevligt! och i Laholm av alla ställen. Har du en lite mer exakt adress kanske?

14:34  
Blogger Lisa sa...

Presenten var privatimporterad av värdinnan så den finns näppeligen att inhandla i Laholm.

Jag skulle göra mitt eget picklingsalt genom att finfördela i matberedare (sliter dock en smula på den om du gör det til en (o)vana). Det är ju alldeles samma salt bara mer pudrigt.

Vi kanske ska ha en omröstning?

16:18  
Anonymous /M sa...

Jag försökte göra pudersalt i matberedaren, men det mesta studsade bara oskadat omkring och slöade ner kniven litegrann (det är ju ändå små stenar :)

17:11  
Blogger Lisa sa...

Mortla saltet, då? Det brukar jag göra ibland, kom jag just på. Men det är ju jobbigt så klart.
jag har malt i kryddkvarn också. Men den hade löstagbart blad som kunde slipas.

18:04  
Blogger K sa...

Flingsalt är gott i filmjölk faktiskt. Hibiskussalt borde vara ännu godare. Men det saknas något.

20:03  
Blogger Åsa sa...

Kanske passar hibiskus bäst till frukt men det var redan så många sådana förslag ;)så varför inte koka svart pasta och en ljusgrön/limegrönsak av något slag - skurna sugarsnaps, brysselkål i halvor, endivesallat, vårlök, fäsk vitkål, fänkål... - lite olja och så strö över det rosa saltet.

09:16  
Blogger Eva-L sa...

Istället för vanligt flingsalt på (Anna Bergenströms) vridna baguetter. Om färgen håller i sig i ugnen skulle det bli rätt snygga bröd tror jag. Kanske inte helt nyskapande:-)

08:55  
Anonymous Vince sa...

Lite sent svar för att bli veckans matnörd i April 2007 men om ni fortfarande är intresserade av att använda saltet i mat så har skaparna av saltet ett par tips på sin hemsida: http://www.gustomundial.com/english/rezepte.html
1. Hibiscus marinated Salmon with Guacamole
2. Smoked pigeon with foie gras and mixed pulse vinaigrette

11:37  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida