Får i kål: Mission completed
Alltså. Jag insåg snabbt varför jag fick in så få knep och trix för att laga tilll får i kål.
Det behövs inga.
Allt du gör är att langa ner klabbet i en stor kastrull. Ja, just langa — lite huller om buller. Och sen tåla dig medan din bostad fylls av doften av kokt kål. Orwell hade fel. Ångorna av kokt kål är inte nödvändogtvis doften av fattigdom utan lika gärna lukten av lycka.
Det behövs inga.
Allt du gör är att langa ner klabbet i en stor kastrull. Ja, just langa — lite huller om buller. Och sen tåla dig medan din bostad fylls av doften av kokt kål. Orwell hade fel. Ångorna av kokt kål är inte nödvändogtvis doften av fattigdom utan lika gärna lukten av lycka.
Får i kål
1 kg lammlägg med ben och märg, sågade i bitar ca 5 x 5 cm
1/2 litet kålhuvud, slarvigt tärnat i bitar ca 3 x 3 cm
12 svarteppparkorn
2 stora lagerblad
1 tsk brunt senapsfrö
1 tsk salt
(2 tsk Touch of Taste kalvfond, kan uteslutas av purister)
Till servering:
dill eller persilja, kokt potatis eller bröd
1. Släng ner allt sammans i en stor tjockbottnad kastrull. Pressa samman. Slå på vatten så att det halvtäcker (ca 8 dl) Låt puttra under lock 1 1/2 -2 timmar tills köttet är mört och kålen förtjusande slafsig. Tillhör du de svagsinta som anser attt kålen ska ha stuns kan du istället slänga ner den efter en knapp timme eller så.
2. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Strö över dill eller persilja allt efter läggning. Servera med potatis eller grovt bröd.
Etiketter: husmanskost, lättlagat, Orwell
4 kommentarer:
Åh, får i kål! När kan jag komma ? :)
När som helst om du vill spä på din elaka sjuka med våra räliva vaciller. Ligger i sängen och vill mest dö pga skröfs i bihålor, hals, luftrör och — ja, you name it!
Fårikål väcker ljuva minnen. Jag är halvt uppvuxen – eller uppfödd, om man ser till det gastronomiska – i nordnorge och har således fårikål i blodet.
Mina reflektioner är endast dessa:
Jag har aldrig ätit en fårikål utan morötter som får koka med. De ger en fin sötma som jag personligen har svårt att tänka mig vara utan.
Det är viktigt tycker jag att inte endast ha lammkött, vilket många verkar ha, utan försöker hitta kött från får, vilket kan vara lättare sagt än gjort.
Jag är generös nog att låta alla slänga i vad de vill. Själv gillar jag inte alls kokta morötter om de inte är stentufft kryddade.
Men får vore ju trevligt. Jag gillar nämligen den där koftsmaken.
Får i kål i blodet är kanske ytterligare en utveckling?
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida