Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

fredag, februari 16, 2007

Smal sås till fest

DSCF0132.JPGDen här såsen smakar fanstastiskt till skaldjur eller en bit lax. Servera gärna med sesamstekta gröna bönor. Det lilla bettet av ingefära ger ett lyft. Försök få tag på sanchopeppar, som är en trevlig, lite mildare kusin till sichuanpeppar. Du hittar den mald och rostad i asiatiska affärer.
Grapefruktssabaione
2 äggulor
3/4 dl färskpressad blodgrape
ca 1 msk lag av syltad ingefära
1/2 tsk finrivet grapefruktskal
några droppar sherryvinäger
krossad sichuanpeppar eller sanchopeppar efter behag
krossad chilipeppar
salt
1. Vispa samman äggulor, juice och ingefärslag i en liten tjockbottnad kastrull. Fortsätt vispa över medelvärme tills sabaionen är riktigt pösig. Slå medelbart upp den i en liten skål eller sänk ner kastrullen i kallt vatten. (Får den vara kvar i den varma kastrullen är det lätt att den koagulerar.)
2. Smaka av med grapeskal, sherryvinäger, sichuanpeppar, chili och salt. Servera kall eller ljummen.

Etiketter: , , ,

5 kommentarer:

Blogger Patrik sa...

Låter jättegott, men vad är seskviterpen?

09:40  
Blogger Lisa sa...

Ämne som ger ingefäran en del av dess smak. Försök inte uttala det efter två glas vin.

09:46  
Anonymous Anonym sa...

Patrik:

Här är lite mer om Seskviterpen.

14:58  
Blogger Patrik sa...

tack för hjälp, jag som trodde det bara blivit väldigt konstigt, nget kan väl heta seskv...? vad fel!

hursomhelst det blev väldigt gott och en perfekt lunch för min familj och mina föräldrar

23:01  
Blogger Lisa sa...

Oh, kul! Tack för respons!

16:28  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida