Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

söndag, februari 11, 2007

Okänd skönhet

DSCF1121.JPGNej, jag orkar inte fejka en tävling utan erkänner bara: Jag vill hiskligt gärna veta mer om denna älskliga nya bekantskap. Torkad svamp i skivor. Mild, aromatisk utan de lite tradiga murriga tobakstoner som torkad svamp så ofta har. Jag associerar till röksvamp. Igår stekte vi vitlöksstänglar, jägarbacon och blötlagda strimlor av den gäckande svampen. På förpackningen står det lakoniskt "edible mushroom". Hjälp mig att skingra den österländska mystiken!

32 kommentarer:

Blogger Jens sa...

Den där har man ju sett i Kina, särskilt i "hälsofackhandeln". Har inte provat den själv dock, ska fråga mina kontakter österut och be att få återkomma!

10:31  
Blogger Jessika sa...

den röda texten är japansk. Förpackningen är upp och ner. Om du vänder på den och tar ett nytt kort alt. inväntar space babe så kan du säkert få svar.

12:43  
Blogger Anna-Eva sa...

Det är inte så enkelt då, så det är matsutake, det är ju en verklig delikatess. Men det finns hur många japanska svampar som helst.

12:47  
Anonymous BeRKA sa...

Den svarta texten liknar "Shiitake".

12:52  
Blogger Jessika sa...

Matsutake) står det inte. Den svarta texten är förvillande likt shiitake men inte alls likt shiitake i färg eller i hur man vanligtvis torkar shiitake.

15:41  
Blogger Anna-Eva sa...

Jo shiitake finns torkad på det viset också. Lyckades till och med hitta en bild.Ganska likt faktiskt.

http://www.alibaba.com/catalog/10580712/Dried_Shiitake_Or_Slice_Shiitake_Mushroom_.html

17:11  
Blogger Anna-Eva sa...

Jo shiitake finns torkad på det viset också. Lyckades till och med hitta en bild.Ganska likt faktiskt.

http://www.alibaba.com/catalog/10580712/Dried_Shiitake_Or_Slice_Shiitake_Mushroom_.html

17:12  
Anonymous Sofia sa...

Det är inte LÄTTA frågor du ställer....

18:34  
Blogger Jessika sa...

Jag sa vanligtvis, Anna Eva :). Man torkar vanligtvis hattarna och säljer dom, man flagar sällan shiitake.
Det är kalligrafiskt skrivet men det ser ut som om det står shiitake som Berka säger.
Det sista tecknet är definitivt take (svamp). Hur jag vet att det inte är matsutake det står är att tecknet för matsu är mycket enklare än det som står skrivet på den här förpackningen.

20:57  
Blogger Space babe sa...

Jessika har helt rätt, detta är en japansk produkt, de använder kinesiska tecken men de uttalas förmodligen helt annorlunda. Ofta finns ursprungsbetydelsen kvar dock.

椎 (chui2)klubba/pinne/slagdon
(zhui1) ryggkota
Såhär, jag skrev in tecknen o googlade på wiki, sen valde jag den engelska versionen, där finns 椎茸 med, det verkar vara simpel shiitakesvamp.

Den röda texten säger att den har en naturlig smak...

21:45  
Blogger Anna-Eva sa...

Jag vet, jag vet Jessika, menade inte att låta som en besserwisser :)

22:31  
Blogger Lisa sa...

Åh, men det smakar inte shiitake och det finns inga skönjbara hattar i påsen. Det måste vara en specialvariant av shiitaken. men konsistenes är inte heller riktigt lik.
För övrigt är ni underbara och smarta och besserwissrar är varmt välkomna hit!

22:50  
Blogger Jessika sa...

Åh jag tog det inte som att du besserwissrade anna-eva :).
Jag lärde mig ju också att inte avfärda vad det faktiskt står på förpackningen ;). Och vanligtvis torkar man hattarna och flagar man den och drar med fötterna så är det ja, billighetsshiitake typ. Allt gott!

07:31  
Blogger Lisa sa...

Jag är inte alls med på det hela. Jag har köpt skivad shiitake också flera gånger men det här är sött, milt och mycket mjukare. Mer som röksvamp eller lite åt sopphållet.

07:36  
Blogger Jessika sa...

Du kan ju ta förpackningen till japanska torget eller sun ai på tegnérgatan. Expediterna där är alltid japanska. Och fråga.

07:59  
Blogger Jessika sa...

Och en crash course i japanska uttalsregler.
Det stämmer att ursprungsbetydelsen finns kvar, sammansatt kan det tyckas lite ologiskt men nåväl.
Uttal stödjer sig antingen på det kinesiska ursprunget eller det japanska. För att lära sig korrekt måste man lägga på minnet det japanska uttalet OCH det kinesiska. Ordet för mitt (i), mitten av och olika andra varianter av mitt i etc, är naka eller chu beroende på betydelse. För mitt i byn skulle man använda naka t ex.

08:05  
Blogger Lisa sa...

Jag ska inte dit på ett tag men man brukar inte få riktigt bra hjälp när det gäller sådana här frågor.

08:21  
Blogger Jessika sa...

Jag förstår vad du menar... och jag tycker också att de ser för ljusa ut för att vara shiitake men det är vad det står på påsen. Och det var mer läshjälp jag tänkte på.

Det kan ju vara muterade monstershiitakisar du har fått tag i. Beware of anfallet av de galna svamparna mitt i natten moaaaahaahaaa!!!! *gsk*

Jag ska gå och jobba istället för att plåga dig mer just nu ;)

10:10  
Blogger bolingo69 sa...

På kineiska kanske inte tecknen representerar samma svamp, men här är en annan påse.
bolingo.org/blog/NO044_sml.jpg

eller här:
http://www.donxin.com/prodshow.asp?ProdId=NO044

椎茸又名香菇,菌肉白色,肥厚致密,是最为著名的食用菌之一,含有大量人体必需的矿物盐、维生素和各种氨基酸,在工业上可用香菇提取香菇多糖、香菇核糖、核酸等有用物质,经常食用,有益身体健康。

läs vidare i min nyöppnade blog ;-)

bolingo na fungola

mvh Mr Fung (another fun guy)

12:25  
Blogger bolingo69 sa...

Space Babe skrev:

椎 (chui2)klubba/pinne/slagdon
(zhui1) ryggkota
Såhär, jag skrev in tecknen o googlade på wiki, sen valde jag den engelska versionen, där finns 椎茸 med, det verkar vara simpel shiitakesvamp.

Den röda texten säger att den har en naturlig smak...

Men jag tror snarare att det är tecknet 榷 (que4) footbridge, toll, levy, monopoly, japanska on uttal kaku, kou, kyou och kun uttal marukibashi...

13:40  
Blogger Lisa sa...

Eh, som ni ser kallade jag in lite mer tungt artilleri. Slå era kloka huvuden ihop!

13:58  
Blogger Jessika sa...

Den s.k. radikalen (se Nelson, the Japanese English Character Dictionary) i första tecknet är tecknet för träd. Jag har slagit upp det i Nelson och det är radikalen man går efter. Radikalen har nummer 75.
Det japanska uttalet av det första tecknet i sin helhet är shii, dess betydelse är då ek (tecken 2296) + tecknet för take, svamp = shiitake.
Det kinesiska uttalet av tecknet är tsu eller tsuchi, då i betydelsen av hammare eller klubba.

Det går inte att jämföra kinesiska och japanska rakt av. Tecknen är lika ja, man kan utläsa betydelse och en del uttal men inte allt.

Jag vidhåller, det står shiitake på förpackningen tills nån som har läst japanska kan bevisa att jag har fel. Att smaken inte är som en shiitake kan jag bara beklaga, det finns inte mycket jag kan göra åt det eller texten.

16:24  
Blogger Lisa sa...

Spänningen tätnar!
Jesssika, du håller på att kvala in som ÅRETS matnörd.
Finns det ngn speciell variant av japansk mild shiitake?

16:45  
Blogger Jessika sa...

Det svenska namnet på shiitake är ekskivling (vilket är logiskt sett till den japanska översättningen eksvamp). Jag har ätit färsk shiitake/ekskivling några gånger men tyckt att smaken varit för mesig. Så torkade hattar har det blivit därefter. Färgen ser ljus ut men de kan ha skivat hela svampen, som Anna-Eva skrev så finns det bilder på hur såna ser ut men jag har aldrig sett eller ätit det. Smaken beror säkert på under vilka omständigheter den har odlats, hur den har torkats, det finns säkert andra faktorer som spelar in.
Det finns tre kvalitetsklasser som shiitake delas in i. En dunderbillig, och så en medelvariant och en väldigt dyr. Medelvarianten är vanligast till försäljning nu. Kanske påverkar nåt sånt hur den ser ut också.

17:57  
Blogger Anna-Eva sa...

På den härhttp://www.wingyipstore.co.uk/photos/247379.jpg
påsen syns tecknen bra och detta är bevisligen shiitake.

20:39  
Anonymous Louise sa...

Anna-eva: Är vekligen det undre tecknet det samma som på lisas bild?

09:09  
Blogger Lisa sa...

Anna-eva: Tack för bidrag, min svamp ser inte alls ut som din. Vanlig skivad shiitake som på din bild har jag köpt många gånger.

Jag tror jag börjar ana en lösning efter att ha hittat en tydligare svampskiva med en pyttepytteliten hatt längst upp (postar bild när jag har tid). Det här är förmidligen en annan typ av shiitake där man använder stjälken. Det jag har är allts stora svampstammar utan hattar. Så vanlig shiitake är det inte efftersom de i regel har sega, ganska smala, mörkare stjälkar.

09:24  
Blogger Lisa sa...

Oh, menar tvärtom: Jag har alltså extremt svullna och puffiga shiitake-stammar utan hattar.

09:53  
Blogger Anna-Eva sa...

Louise, vad jag menade var att att svampen på min bild är shiitake och då borde ju tecknen betyda det. Jag tycker inte att den undre tecknet är lika.Jag är mest bara nyfiken på vad Lisas svamp är för nån.Jag är ständigt nyfiken på nya spännande saker :)

14:07  
Blogger Space babe sa...

Äsch, det ser ni väl att tecknen är exakt de samma! ;-)

22:36  
Blogger bolingo69 sa...

Ja olikhterena på det andra tecknet är bara orsakat av kalligrafiska varianter. Dettta sammantaget meed min resepekt för Lisas snaklökar var dessvärrre vad som ledde mig ut på sökandet efter kalligrafiska varianter. Jag råkade hitta en svamp omnämnd i en kinesisk artikel om tibetansk örtmedicin som beskrev en ätlig svamp som hade ett tecken som återgivet i kalligrafi kanske nästan med inte alltför mycket fantasi och lagom god vilja skulle ha kunnat representerats av en liknande kalligrafisk variant. :-)

(Man vill ju så gärna att det skall vara lite mer spännande...)

Men det är bara att konstatera att Jessika är den som aldrig förvillades och som omutligt höll sig till den rätta vägen. Därför instämmer även jag i Lisas korande till årets matnörd. Med motiveringen att man både skall vara läskunnig och ha omutbara smaklökar, men med tillägget att Lisa bör bjuda på de fetfotade shitakisarna så man tydligt kan inse att det handlar om riktigt divergerande smaker. Konstigt är ju inte att olika delar från samma växt eller djur smakar olika, men här rör det sig tydligen om hela svampen i alla fall. Mina komplimanger således till Jessika som hela tiden höll i hatten och inte lät sig förvillas!

11:43  
Blogger Lisa sa...

Åh, så fint! Det är nästan så att man tror att värkdsffred är mökligt. Och svampen ÄR bra och visst är det lite cooligt att man använder foten?

16:36  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida