Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

onsdag, februari 07, 2007

Ekoanpassning och tidsbesparing

Det går alldeles utmärkt att ersätta nötfärs i tacofräs och vardagens köttfärssås med rådjursfärs — helt utan att ungarna protesterar. Tacofärsen blir till och med godare. Jag tycker att smaken är lite murrigare med lätt beska och smaken måste därför balanseras med något sötsyrligt (ren svenska: ketchup!) . Till klassiska köttbullar och andra snälla rätter ska det dock vara kossa. Basta!
På utmärkta Vi Hornstull har de Höglandsnötkött som smakar toppen. Och massor av bra viltfärs från gulliga mjuka djur med långa ögonfransar. Jag säger bara: hare! Undvik hjortfärsen som är blaskig.
Eftersom temat har varit färs sista tiden levererar jag snart receptet på tacofärs med söta lilla bambi och kålrot. (Skratta inte, det ÄR gott!)
Laga alltid minst dubbla satser av köttfärssås och tacofräs och frys in. En gudagåva när orken tryter.
Dessutom blir det plötsligt realistiskt att göra lasagne en vardag, eftersom startsträckan förkortas drastiskt. Jag har som tidigare nämnts ett gustavskt, småneurotiskt förhållande till lasagne. Zetas fullkornslasagne ger oväntat bra resultat och sist ansåg sex kräsna barn att det var den bästa lasagnee de ätit. Trots att de var hyfsat nyktra.

10 kommentarer:

Blogger Lagers tabberas sa...

Det här är en av de vanligaste missuppfatningarna att Bambi skulle vara ett rådjur. Deras kid är förvisso söta, men inga bambinos. Bambi är en avfälling av en dovgjortshona och är inte ens släkt med rådjuret.
Jag kom hem med ett rådjur som ungarna fick se mig flå och låta hänga ute i grovkallköket. De pratade hela tiden om "stackars lilla söta Bambi" och jag förstod att de aldrig mer skulle äta rådjurskött.
När jag styckade djuret satt de under ett bord, ville vara med, men inte se, höra eller känna doften. Då kom jag på¨att det där förklarades på ett pedagogiskt sett i järgarboken och väl informerade åt de mitt byte på alla sätt och vis och var lyckliga.

21:20  
Blogger Lagers tabberas sa...

RÄTTELSER för nu gick det djäkligt fort när jag skrev:
missuppfatningar= missuppfattningar. Dovgjortshona=dovhjortshona
sett = sätt

21:24  
Blogger Lisa sa...

Då är väl Bambi blaskig då!

21:43  
Blogger Lagers tabberas sa...

Aldrig på en torsdag...hmm f'låt ska vara onsdag

23:38  
Anonymous Lisa L sa...

Jag kan inte låta bli att påpeka att det skär i mitt jagande hjärta att du använder rådjursfärs till tacofräset...Det skulle vara helgerån (åtminstone på våra småländska jaktmarker där rådjuren nu för tiden är närmast utrotningshotade) att inte låta rådjursfärsen spela förstafiol när det den väl gästspelar. Men samtidigt kastar jag guldstjärnor till dig för att du bjuder in viltet till vardagsmiddagarna! Inte minst till barnfamiljernas vardagsmiddagar - bra.

07:56  
Blogger Karin sa...

Bra tips om viltkött tar jag gärna emot. Frysen fylld med både älg och rådjurskött trots att det inte finns någon jägare i familjen men det finns ju andra i bekanskapskretsen som jagar.
Jag tycker det är svårt att tillreda vilt men färs blir bra.

11:16  
Blogger Anna-Eva sa...

Uj, uj vilka duktiga ungar. Jag har någonslags fel på mina smaklökar(helt säkert!)och kan inte få i mig viltkött, möjligen att älg slinker ner. Jag har verkligen försökt men nä, det smakar bara konstigt för mig.Och då måste jag säga att mina föräldrar åt det och vi serverades vilt hemma.Det kändes många gånger fånigt när jag jobbade i restaurangbranchen att erkänna att jag inte åt hjort osv.Och det går inte att lura mina smaklökar heller, jag avslöjar varje försök.

12:48  
Blogger Lisa sa...

Ja,när det bara är vi brukar vi köra renfärs med vilt och trattisar med pytt på rotsaker. Men taco, väcker sånt jubel.

I andra delar finns ingen brist på rådjur vad jag vet och färsen är väldigt billig och bra.

Renskav med svamp och grädde är en favorit även hos ungarna om man kryddar halvmesigt. Men vi ökar kryddosen långsamt hela tiden.

14:37  
Anonymous Lotta sa...

har ni tänkt på att allt som är "vilt" inte är det? vilt betyder inte automatiskt ekologiskt?

15:30  
Blogger Lisa sa...

Hjortkött från andra sidan klotet undviker vi.
Vi har inte som målsättning att äta 100% ekologiskt eller kravmärkt utan att äta lite bättre och mer ekoanpassat än vi gjorde tidigare.

"Vilt" (även i hägn) är i nästan alla fall bättre än att äta djur som nästan helt är uppväxta på kraftfoder. Och mår förmodligen bättre.

Dessutom blir köttet mycket nyttigare ju mindre kraftfider de äter.

09:07  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida