Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, januari 11, 2007

Svar från Findus

Hej,

Tack för din fråga!

Pangasius är ursprungligen en vild fisk i Mekongfloden som lever på vegetabilisk föda. Den är snabbväxande och motståndskraftig mot sjukdomar. På grund av sina fina egenskaper började den odlas i stor skala i slutet av 80-talet i Vietnam.

Pangasius odlas i naturliga bassänger i Mekongflodens delta i Syd-Vietnam. Färskvattenbassängerna ligger högre än floden vilket gör att flodvatten inte kan tränga in. Eftersom samtliga odlingar har bildats i Mekongflodens delta är det endast träskmark som använts. Man har inte skövlat någon mangroveskog för dessa bassänger. Mangroveträd kan inte växa i den här miljön eftersom de kräver saltvatten.

Sen är det självklart att all verksamhet har en påverkan på miljön men då det gäller odling av Pangasius är det ett förhållandevis bra odlingssystem som inte bidrar till någon skövling av den värdefulla regnskogen.


MVH/Best Regards

Jonas Svensson

Personligen anser jag att det är bra att stötta handel med utvecklingsländer i synnerhet när det gäller en produkt som kanske kan fungera som ersättning för de katastrofala räkorna. Nej, pangasius-produktionen är inte optimal, men jag anser att vi måste agera mot de värsta produkterna och inte grubbla oss gråhåriga på varenda produkt. Glöm inte att det svenska välståndet bygger på att vi skövlat våra urskogar för att få kol till stålframställning. Det vi kallar för trollskog är inget annat än skövlad urskog som ersatts med odling. Tyvärr kommer det att hända i stora delar av Asien också om de ska uppnå samma standard som vi. Våra högteknologiska fiskeflottor som trålat soprent i havet är paradoxalt nog ett minst lika stort hot mot miljön som en odlad fisk som transporterats långt. Nu ska jag mejla till Findus och tjata lite om Fair Trade-fisk.

Uppdaterat: Jonas från Findus har fått diskussionerna mejlade till sig. (Surfbegränsning på jobbet, välkomna till 2000-talet!) Han kommer att återkomma med kommentarer.

20 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Att den lever enbart av vegetabilisk föda är nog inte hela sanningen. Så här står det på Fiskeriverkets hemsida. "De lever av snäckor, musslor, kräftdjur samt
fisk och som vuxen främst av växter. Vandrar
så väl med hänsyn till lek som beroende
av fl odsäsonger."

(text: http://www.fiskeriverket.se/download/18.63071b7e10f4d1e2bd3800016155/fiskbest-miljo_2006_del-2.pdf)

11:41  
Anonymous Anonym sa...

Här är en del av ett pressmeddelande från Svensk Fisk.
"Fisken har funnits på marknaden de senaste 8-10 åren främst i form av frysta, benfria filéer. Men det är först de senaste 2 åren som volymen ökat kraftigt. En fiskgrossist i Göteborg har det senaste året ökat sin import från 100 kg i veckan till 1 ton i veckan! Arten är ett komplement till, framför allt, rödtunga och sjötunga. Den lever ursprungligen i Asien i Vietnamn, Kambodja, på Sumatra, Java och Borne med omnejd men odlas i stora delar av Asien. Odlingen sker i stora kassar bl a mitt i den stora Mekongfloden.

Fördelen med hajmalen är att den är allätare. Den äter allt från insekter, räkor till växter och är därför lätt att förse med mat. Detta är en av anledningarna till att fler och fler odlare väljer att odla just denna art eftersom den blir ganska billig att livnära. Vissa av arterna kan väga upp till 40 kg men den vanligaste marknadsstorleken ligger på ca 150g per filé eftersom detta är en bekväm storlek utifrån portioneringssynpunkt."

Inte vegan enligt de heller.:)

11:53  
Anonymous Anonym sa...

Här hittade jag en intressant artikel om framtidens fiskeodling.
http://www.miljo-eko.nu/docs/1_2005.html

Ett företag med patentbelagd odlingsteknik för miljösäkert odlad fisk.

www.greenfish.se

Men det hade ni säkert redan koll på. ;)

12:03  
Blogger Lisa sa...

Jo, jag kollade fiskeriverket också!

Nu är det så att den fisk Findus säljer kommer från bassängodlingar. Det intressanta är inte vad fisken KAN/VILL äta utan vad den faktiskt matas med (att mata med protein är dyrt och resurskrävande och förstör vattnet mer). Orsaken till att karp, kattfisk och mal odlats i Asien är just att de klarar sig på övervägande billigt vegetabiliskt foder. Alltså: dessa fiskar är i stort sett veganer när de odlas.
På samma sätt är människan allätare men klarar sig fint på övervägande vegetabilier om de måste.
Om min pangasius fått kalasa på en och annan förbipasserande räka unnar jag den det. bem gillar inte räkor? Tristare är om de matas med fiskmjöl gjort på t ex plankton eller yngel. Som vår odlade lax. Eller den odlade torsken.

12:11  
Anonymous Anonym sa...

Hittade en intressant artikel med Niklas Wennberg som är konsult, med specialisering på miljömärkning av fisk.

www.ekocentrum.nu/aktw/r061101.pdf

Lisa:
Trist är det också när fisken ska resa jorden runt för att hamna på tallriken. Har svårt att se ett argument som försvarar detta, med tanke på dagens energikrävande transportmetoder. Någon som vet hur mycket det kostar miljön att hålla fisken fryst, från Asien och hit, inklusive drivmedel för transporten? Energin för transport och kylning är med all säkerhet högsvavlig dieselolja.

Fisk är gott och den ska vi äta, men då helst våran egen från vattnen runtomkring. Ser vi till hur vi skitar ner i östersjön med industriavfall och radioaktiva ämnen från kärnkraftverken, så har nog fisken snart gjort sitt på Östkusten, tyvärr. Det är bara en tidsfråga innan Asien gör samma välfärdsmisstag som vi och gifterna i fisken stiger där också. Så ät fisken medans ni vågar! ;)

12:46  
Blogger Lagers tabberas sa...

Jag åt Findus laxspett från storpack för restaurang och storhushåll häromsistens, kanske ett år sedan, på en mässa. Den tillverkades av lax odlad i och slaktad i Norge, fryst och flugen till Bangkok (tänkte ha åkt till fiskfabriken för några veckor sedan när jag var där, men fick inte tid över) tinad, processad, trädd på spett, omfryst och paketerad och sedan i fryscontainer över havet tillbaka till Skandinavien.
Den smakade alldeles förträffligt!

13:28  
Blogger Lisa sa...

Robert: Vi har lite olika utgångspunkter. Jag är matfanatiker i första hand och miljöfascist i andra.
Jag utgår från produkter som smakaar bra. Sen väljer jag de minst dåliga ur miljöhänseende.
I de flesta affärer finns ett begränsat utbud av fisk. Efter att ha lagt samman alla faktorer (utfiskning, en otroligt kostsam fiskeflotta som trålar, viktig handel med utvecklingsländer, lokal miljöpåverkan, fiskens foder och långa transporter) ger jag pangasius ett försiktigt OK.

Det som avgör är att ungarna verkligen gillar den.

När det kommer färsk pangasius från Göteborg kommer jag givetvis välja den. När det finns färsk fin gös i butiken väljer jag alltid den. Det gör det sällan.

Långa transporter ÄR och förblir ett stort problem. och frysta produkter bör man vara försiktig med överhuvudtaget. Men nästan all fisk som säljs i Sverige är fryst och sedan tinad. Och det är snabbinfrysningen på fiskebåtarna som är värst. Pangasius fraktas inte med flyg och där har jag dragit min gräns.
Min blogg är till för vanliga konsumenter som vill äta riktigt gott och välja lite klokare. Ska du välja en fryst fisk som är god är pangasius alltså ett rätt OK alternativ i min frysdisk.

Det finns knappast en produkt som inte innebär påverkan på miljön. Mitt mål är att göra folk medvetna om de värsta bovarna. Inte att få alla att äta strömming och kålrot, för det är inte realistiskt.

Jag gillar din blogg just för att den lyfter fram positiva exempel. Men jag lovar att man kan gräva fram otroliga nackdelar om precis varenda produkt. Du kan prata med Camilla Plum i Danmark vad hon anser om trenden med att använda vilda bär (som i vildhallonsylten) t ex. Och många krav-märkta produkter transporteras i lastbilar långa sträckor över landet. I mpnga fall kommer produkterna från södra Europa och transporteras med lastbil.

Nu lägger jag ner den här diskussionen. Jag håller med om många av dina värdefulla synpunkter på pangasius men drar andra slutsatser eftersom jag har andra utgångspunkter.

Skriv gärna om bra fiskar på din blogg så länkar jag till den.

13:34  
Anonymous Aktivisten i Varberg sa...

Lagers tabberas:

Smakade ja! Men hur mår ditt miljösamvete människa? ;););)

13:36  
Blogger Lisa sa...

Hahaha!
Tack Lager för att du ger lite perspektiv på det hela. jag visste att laxen gick till Asien men inte att den flögs dit.
Nu kanske ni inser vad jag menar.
Tänk vad mycket bättre det är med pangasius i jämförelse!

Och det är där valet står för vanliga konsumenter.

Fast närmaste dagarna kommer ett recept på hur man med en burk tonfisk åstadkommer 7 portioner middagsmat. Så är det också smart att tänka.

Dryga ut det miljöskurkiga välsmakande så att det räcker åt många.

Livet handlar om kompromisser, OK?

13:45  
Anonymous Robert sa...

Lisa:
Du skriver: "Inte att få alla att äta strömming och kålrot, för det är inte realistiskt." Varför är inte det realistiskt enligt dig?
Är det inte realistiskt att vi värnar om miljö och hälsa i första hand? Jag förstår att ämnet är tungt och svårt att greppa, men jag hoppas att du inte blir sur på mig för det. Tyvärr är jag inte ensam om denna uppfattningen om vart utvecklingen är på¨väg. Vi måste agera utifrån möjlighterna vi har nu, inte fortsätta som vanligt och vänta på att någon löser våra problem i framtiden, då kan det vara för sent.

13:47  
Anonymous Robert sa...

Lisa:
Det beror på hur många kompromisser vi pratar om?
Just nu börjar det bli lite väl mycket av den varan, "där ute".

:)

13:53  
Blogger Lisa sa...

Robert: Jag uppskattar verkligen dina kommentarer och blir inte sur. Men att få folk att ändra sina vanor är oerhört svårt. Det vet alla dietister, rökavvänjare och psykologer.

Jag anser att den bästa vägen att gå är att så många som möjligt gör små förändringar som inte på ett negativt sätt påverkar vad varje person anser vara viktig livskvalitet. Det gäller att få en mer miljöanpassad tillvaro att framstå som rolig och lustfylld. Det är den ju.

Alla som har arbetat med kommunikation vet att människor tar till sig positiva budskap. Och vill ha mycket beröm för pytteuppoffringar, inte behöva ha konstant dåligt samvete för att de inte gör mer.

Oavsett vilka katastrofscenarion du målar upp kommer du bara få med dig en handfull i ditt kålrotskollektiv.


Tyvärr.

Vi kan inte heller lägga hela det tunga ansvaret på individen. Det krävs så omfattande omstrukturering att politikerna och de stora aktörerna måste leda den. Just därför är det viktigt att många tycker att miljöfrågan är intressant och rolig. Ett fåtal fanatiker är ingen imponerande väljargrupp.

Jag säger inte att du har fel, jag säger bara att jag inte tror på dina höga krav. Jag vill inte vara perfekt. Jag vill ha effekt. Jag är ganska säker på att jag har det just för att jag är realistisk och positiv.

Nu måste jag jobba. Spring och bit någon räkproducent i benet istället! Eller den stygge Lager! Eller ännu bättre; fortsätt med din eminenta blogg och börja gärna smaka på produkterna så att du vet att det du rekommendeerar är smaskens. Då kommer fler att prova på grejorna. ich fu kommer att locka många fler av mina läsare.

14:28  
Anonymous Anonym sa...

Lisa, du skriver "Men nästan all fisk som säljs i Sverige är fryst och sedan tinad."
Svepande förenklingar håller inte i långa loppet, lika litet som Calle Bildts bortförklaringar. Jag handlar färsk fisk två ggr i veckan på Coop Forum i Arninge. Och den har inte varit fryst, ty fryst fisk är svår att få god, den blir lätt torr, oavsett hur noga man är. Och gömma sig bakom sina bonusbarn tycker jag är fult...

14:35  
Anonymous Torsten sa...

Jag ville inte vara anonym i förra inlägget, det bara blev så.
/Torsten

14:36  
Anonymous Robert sa...

Klokt och förnuftigt skrivit och jag håller med varenda ord, förutom att jag inte provar mina produkter. Du får läsa lite mer noga. ;)

Ska bara kommenter en sak, sen lägger jag grytlocket på.

Om det nu är så att vi står i en pågående katastrof utan att vilja se den, då är ju inte min bild mer uppmålad än en beskrivning av verklighaten. Om katastrofen pågår, har vi då tid att vänta på att folk ska göra pytteuppoffringar och få en klapp på axlen?

Bara tankar och funderingar från en som vägrar att bli bländad av neon å betong.

14:45  
Blogger Lisa sa...

Torsten:
Jag har redan i inlägget ovan uttryckt att det inte är en perfekt produkt.
Jag äter helst färsk fin fisk, tro mig.
Jag kommer att då och då välja pangasius oavsett om bonusbarnen är här eller inte. Det var absolut inte meningen att skylla på dem, men du ska veta att man blir lycklig när kräsna ungar accepterar käket. Orsaken är nog just den rena smaken: fisken är fryst direkt efter fångst. Och jag har redan skrivit att vi jobbar på strömmingsbiten. Tyvärr är strömming inte så barnvänligt. Konstigt nog gillar Johans ungar abborre, men den är svår att få tag på. Det har någon ensstaka gång funnits i vår affär och då köpte vi givetvis den.

Tyvärr har alla fiskar på affärerna runt i kring här dålig kvalitet. De tinade spättafiléerna vilar i en liten pöl. Samma sak när jag bodde i Malmö !). Det är faktiskt inte många som har tillgång till bra fisk. Alternativet för de flesta är att äta kött. Eller att ta bilen till en fiskaffär. Vi har ingen bil. Men du kanske kan cykla över med några fina firrar en gång i veckan?

För du åker väl inte bil och handlar? Enligt nyliga utredningar mattransporterna till hemmet ibland värre än de till butiken.


Här finns hur som helst de fiskar som är OK att äta. Än så länge.

http://www.braxonfood.se/?p=646

Inte mycket alternativ. Jag utgår från att du bara äter fiskarna på listan.

Min vän som är biolog hävdar att det bara är OK att abborre, gös, makrill och strömming. Möjligen sej också beroende på fångstmetod. Odlad lax och torsk är ett proteinslöseri och förorenar men hotar i alla fall inte de vilda bestånden. Så värst.


Jag skulle hemskt gärna se en livscykelanalys på de olika produkterna. Det jag redan vet är att de lokala transporterna och miljöeffekterna av vår kommersiella fiskeflotta är gravt underskattade.

Summa sumarum: Om jag trodde att alla hade tillgång till en bra fiskdisk som bågnade av fisk som var rätt OK för miljön hade jag knappast rekommenderat pangasius. Nu tycker jag att den är ett förhållandevis bra och realistiskt val. Ge gärna andra rekommendationer på era bloggar. Jag läser gärna!

15:34  
Anonymous Robert sa...

Jag hoppas verkligen att du inte ger dina barn strömming fångad i Östersjön?

"2003 bestämde EU-kommissionen att strömming och lax från Östersjön inte fick exporteras på grund av för höga dioxinhalter. I Sverige och Finland får man dock märkligt nog fortsätta att sälja östersjöfisken som människoföda."
Klas Hjelm, naturvårdschef, SNF

Detta är ett katastrofscenario från verkligheten!

16:01  
Anonymous Robert sa...

Ursäkta? Det blev för hög värme på spisen så locket lyfte och det kokade över. *pfschssss* ;)

16:03  
Anonymous torsten sa...

Otriligt schysst och ärligt svar. Så´nt är stort!
Prova att mala strömming tillsammans några srdeller och stek fiskköttbullar som du serverar med kaviarsås (typ Kalles i cremefraiche och hackad dill eller den otroliga wasabi-lime-krämen som stackars Ilias serverar på Cocovaja) och potatismos. Skitgott!
Jag bor i Roslagen - strömmingslandet - och handlar maten på hemvägen - i bil - så jag åker inte speciellt iväg och handlar för att bränna diesel i onödan.

16:04  
Blogger Lisa sa...

Torsten: Bilpendlar du har du tyvärr förverkat rätter till strömming till kålroten. Har du provat nycklepigor? Tyvärr är både Kalles kaviar och wasabi råvaror non grata på barnenstallrikar.

08:59  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida