Förrätt med vårkänsla
På vintern blir ibland längtan efter vårliga grönsaker övermäktig. Här är ett enkelt recept som utnyttjar en impopulär grönsak: sellerin. Knepet är att skala sellerin med potatisskalare och sjuda den i kryddor. Välj riktigt fin och stunsig selleri. Prova gärna att koka morötter på samma vis och servera till kyckling eller fisk.
Lax med kryddkokt selleri
8 stänger fin blekselleri
200 g kallrökt lax
Kokspad:
2 dl kycklingbuljong
1 dl torrt vitt oekat vin
1 tsk krossade korianderfrön
1 tsk krossade fänkålsfrön
2 lagerblad
2 kvistar kraftig timjan
Till marinad:
1 tsk finstrimlat citronskal
1 msk presssad citron
1/2 tsk socker
1 1/2 msk fin olivolja, gärna Dauro
Svartpepparm gärna vietnamesisk
1. Skala bort det yttersta trådiga lagret på bleksellerin med potatisskalare. Skär den i fina stavar ca 7 cm långa.
2. Koka upp buljongen, vinet och kryddorna till kokspadet. Sjud sellerin tills den är mjuk men spänstig ca 4 minuter. Fiska upp och låt svalna. Det är bara trevligt om en del kryddfrön hänger med. Spara kokspadet till sås eller soppa.
3. Blanda selleristickorna med marinaden. Skär laxen i fina strimlor och arrangera små buntar på tallrikar. Vrid över svartpeppar från kvarnen.
Lax med kryddkokt selleri
8 stänger fin blekselleri
200 g kallrökt lax
Kokspad:
2 dl kycklingbuljong
1 dl torrt vitt oekat vin
1 tsk krossade korianderfrön
1 tsk krossade fänkålsfrön
2 lagerblad
2 kvistar kraftig timjan
Till marinad:
1 tsk finstrimlat citronskal
1 msk presssad citron
1/2 tsk socker
1 1/2 msk fin olivolja, gärna Dauro
Svartpepparm gärna vietnamesisk
1. Skala bort det yttersta trådiga lagret på bleksellerin med potatisskalare. Skär den i fina stavar ca 7 cm långa.
2. Koka upp buljongen, vinet och kryddorna till kokspadet. Sjud sellerin tills den är mjuk men spänstig ca 4 minuter. Fiska upp och låt svalna. Det är bara trevligt om en del kryddfrön hänger med. Spara kokspadet till sås eller soppa.
3. Blanda selleristickorna med marinaden. Skär laxen i fina strimlor och arrangera små buntar på tallrikar. Vrid över svartpeppar från kvarnen.
3 kommentarer:
Äntligen selleri! Tycker personligen att bleksellerin har ett oförtjänat dåligt rykte och är värd så mycket mer uppskattning. Glöm "det går lika bra med selleri", sellerin är definitivt inget substitut! Dags att slå ett slag för vår bleka hjäte!(insåg jag inte minst när jag handlade blekselleri för ett par veckor sedan och en liten medelålders man stog och sneglade på mig ett tag innan han vågade sig fram för att fråga vad jag egentligen använde "det där" till....) Dags för Bleksellerins vänner någon?
Jag är med! Mmmm, Bloody Mary...
Det här receptet blir verkligen strålande. Jag lovar.
Hmmm, jag har just kommit på vad uppgiften till nästa matnördstävling blir.
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida