Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, januari 11, 2007

Back to basics!

Nu blev det för mycket ekologi och för lite högklassigt nördande. Därför känner jag mig manad att lägga ut en länk till en underhållande artikel om (det tänkbara) sambandet mellan majs och vampyrer.
Må det smaka!

3 kommentarer:

Blogger Jessika sa...

Den var intressant.
Man har kunnat påvisa medicinska tillstånd bakom många av de myter som uppstått genom historien om monster, det kan t ex gälla människor som har sjukdomar som gör att de inte tål solljus, eller att de är helt täckta med hår och har andra missbildningar som t ex ger huggtandsliknande tänder. Olika metabola störningar där folk har försökt äta saker för att råda bot på den har också bidragit till myter.
Oskar får bidra med den mer medicinska biten om han vill, jag kan gräva fram några böcker på ämnet och som är mer antropologiskt och etnografiskt inriktade.

14:13  
Blogger Lisa sa...

Både porfyri och rabies har utpekats som bakgrund till vampyrmyten. Artikeln är ju skriven mycket för att underhålla. Jag anser att den är rätt rejält tongue in cheek. Och är en god introduktion til pellagra.

14:31  
Blogger Jessika sa...

Jag håller med.
Och hade ingen aning om pellagra innan så det blir en till. Läste nyligen någonstans att undvikande av solljus också kunde ses som att man var en vampyr i vardande (det ligger en sjukdom bakom det också).
Jag visste inte att Europa hade majs som en sådan stapelvara att bristsjukdomar uppstod.

16:36  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida