Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

lördag, december 02, 2006

Mathelg

Få saker gör mig så lycklig som en överknökad kyl. I kväll blir det ungarnas favorit: japansk kött. Just nu försöker vi fundera ut något fiffigt tillbehör på de grönsaker från Årstiderna som inte fick skatta åt förgängelsen på grund av undermålig konstitution (nästan Bong, va?). Taskig turgor i kombination med oönskade mikrobiella processer, kan det också uttryckas.
I morgon lagas jordärtskockssoppa och lasagne på fyra sorters svamp enligt recpet från Cook's Illustrated. Massor av hemvevade glassar blir det både idag och imorgon, så klart.
Tjatar ni lite så kommer recept här.
Vad äter ni?

18 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

*Tjatar* *mycket*

Ikväll mycket enkelt (i betydelsen lättlagat). Köpt lite bresaola, gott bröd, finoliver. Tror jag gör en bönsallad på två sorters bönor, rödlök, vitlök, persilja, balsamico, olivolja och svartpeppar. Sedan har jag en bit manchego och en annan ost som också ser smarrig ut. Till det ett glas malbec (Tamari, Argentina). Sedan horisontalläge och min nya bok (ja, jag är barnfri/-lös denna helg). Tror jag överlever den här kvällen.

16:10  
Anonymous Anonym sa...

Rostbratwurst aus Thüringen tillsammans med en Rothaus Pils (sydtysklands bästa pils!).

16:19  
Blogger Lisa sa...

Oskar: Svep hela flarran, så startar du nog bloggen sen.

Välkommen Peter! Låter gudagott, jag älskar vurre å pils. Cool blogg du har.

16:26  
Anonymous Anonym sa...

Laxfile, hummus och ugnsbakade grönsaker och till det lite bubbel =latlördag! :)

Tjat, tjat, tjat, tjat, tjat.....

16:28  
Blogger idaida sa...

Älgfärsbiffar (billigare än nötfärs på ica - studentekonomin du vet), nåt med potatis och nåt nåt nåt, jag vet inte riktigt. Men älgfärs i alla fall.

17:07  
Anonymous Anonym sa...

Tycker det är underbart att höra om alla goda saker ni tänker äta! Lisa, jag kanske lyder ditt råd. Sveper flarran och tar konsekvenserna av det.

17:54  
Blogger Oskar sa...

Sådärja!

18:33  
Blogger ~Popoffer~ sa...

Oj, nu är Oskar full. =)

Vad bra saker alla äter... Själva kör vi bakislördag med hämtpizza och cola... Att säga det här känns som att svära i kyrkan. Fast värre. =)

*tjatar en masse* Inspirationen tryter: vad göra med jordärtskockorna?!

20:17  
Blogger idaida sa...

Det var inte älgfärs, det var hjortfärs, my misstake. Det blev i alla fall hjortfärsbiffar, rotsaker i ugn med mycket rosmarin och timjan, och en syrlig sås på torkad svamp, rödvin, lingon och creme fraiche. Inte dumt.

20:50  
Anonymous Anonym sa...

Jag gjorde ett experiment på savoykålsknyten fyllda med fläskfärs, ingefära, vitlök, fisksås och en massa annat gottigt östasiatiskt.

Det luktade jättegott, såg fantastiskt ut och smakade... nästan ingenting. Hupp.

Vet ej vad som gick fel? Den överblivna röran (innehållet) stektes till något som liknade köttbullar, och det blev faktiskt mycket bättre. Nu dricker vi Rotari, så middagen blev iallafall inte helt misslyckad.

20:51  
Anonymous Anonym sa...

Nåt från Sockenplans Thai. Vi ringer och säger: Överraska oss, vi kommer om 20 minuter .Vi gillar allt. Det får kosta 200:-

Sen dricker vi rödvin och tysktöl från Lidl. (rekommenderas!!!)

21:25  
Blogger Lisa sa...

Sofia: Genialt! Vad fick ni?

21:33  
Blogger Gitto sa...

Jag har ätit två knäckemackor med stekt ägg, dijonsenap och körsbärstomater på. Samt carte d'or-glassen med yoghurt och honung. Allt till frukost/lunch.

Sedan har jag småätit eftersom jag jag jobbat julbord idag. Äckligt fnösketorr kalkon (engelska föreningen hade en specialbeställning), överkokta ägg med burkmajonäs och gamla räkor, helt smaklösa köttbullar och en vedervärdig prinskorv. Och massa skumtomtar, som jag avskyr. Jag är INTE nöjd.

Faktum är att jag är skitgrinig efter att ha behövt träffa så mycket folk (70 pers, varav hälften stupfulla). Magnus fick sova hemma, jag ska dricka folköl, titta på kattungar på cuteoverload.com och grina. En kombination som är oslagbar när man är deppig. :)

23:28  
Blogger Oskar sa...

-> Gitto: Tror ett par folköl kommer att göra dig gott. Du får blogga receptet på den äckligt fnösketorra kalkonen snart.

00:51  
Blogger Jessica sa...

Jag slog på stort och åt trerätters igår.
Först en lätt svampomelett, därefter tonkatsu och avslutade med Sias dulce de leche glass.
Lycka.

11:54  
Blogger Lisa sa...

Åh, tonkatsu!

15:57  
Anonymous Anonym sa...

Jag är nykär. Då blir det som i fredags:

Vattenmelon med pata negra och basilika.
Rökt ankbröst med portvinssirap och getostcréme.

Grillade pilgrimsmusslor med fänkålssallad och fänkålssoppa.

Pepparrotsbakad lax med blåmusslor och musselbuljong.

Stiltonost med portvinssirap, surdegsbröd och glöggkokta äpplen.

Mangosorbet med chokladtryfflar.

Insåg senare att det är bättre med vanlig prosciouttio (till vattenmelon) än den mindre salta pata negran. Portvinssirap går fort att göra och är underbart till stilton. Vi blev så mätta så att vi var tvungna att äta efterrätten i sängen. Fänkålssalladen var fräscht krispig och soppan var mjuk och len. Det är underbart att äntligen ha någon alldeles speciell att laga mat till. En som dessutom älskar mat och inte har en massa konstiga hang ups. Att till exempel träffa en vegetarian eller någon som inte gillar lever, kapris eller stiltonost skulle inte vara så muntert.

Månadens mest positiva matöverasskning:
Jag kommer att få kallrökt renstek till julbordet! Gubben som jag brukade köpa av orkar inte plocka enris längre och jag trodde att han var den sista som kallrökte renstek. Nu visar det sig att delikatessen går att finna i Övertorneå.

09:36  
Anonymous Anonym sa...

fredag: sallad på nykokta italienska små små kronärtsskockor, endive, valnöt, spritade borlottibönor, spöfångad pannstekt havsabborre och svart trumpetsvamp. Massor av ost robiola är fanatastisk! Hemvevad chokladglass från igår. lördag brunch: ångad spenat, kallrökt lax, äggröra, fruktsallad med granatäpple. Söndag middag: couscous med spenat, äpple, saffran m.m stekt merguez

10:16  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida