Ärtig bloggsoppa
För att få riktigt slät soppa bör du använda en kannmixer. Alltså en hög kanna av den typ du gör en smoothie i. Jag har skalat gurkan för att få en mild, len effekt. Om du är lat och inte har något emot en skarpare gurksmak och lite prickigare soppa kan du hoppa över det. Variera gärna smaken med dragonblad, dill eller en gnutta libbsticka beroende på tillbehör.
Ärtig bloggsoppa (6 portioner som förrätt)
6 dl halvtinade gröna ärter
1/2 gurka, skalad i bitar
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 nävar basilikablad (drygt 1/2 kruka)
1 näve myntablad
2 klyftor färsk vitlök
1/2 -1 msk grön tabasco
finrivet skal av 1/2 lime
2 msk konc kycklingfond
2 1/2 dl vatten
pressad lime efter behag
Till servering: Skalade rälor eller laxrom eller nåt annat gptt. Vin av druvan sauvignon blanc
1. Kör ärter och gurka till riktigt fint mos med grädden.
2. Lägg ner örterna, vitlöken och limeskalet och kör tills allt är finfördelat.
3. Mixa ner vatten och till sist fonden. Smaka av med limen samtidigt som du smuttar på vinet för att få rätt balans. Syrligt vin kräver mer lime i soppan. Äh, ta ne klunk til!
4. Blogga om det!
----------------------------------------------------
Varför är det en bloggsoppa?• Inga dyra avancerade verktyg behövs (i detta fall användes en mixer men ingen spis)
• Men ska abslout inte behöva vara nykter för att klara av att sno ihop den.
• Den är kontroversiell
• Den passar bäst att avnjuta i små portioner.
• Den har ett töntigt namn.
Kort sag: Ärtig bloggsoppa epitomiserar bloggens själ. Och precis som hämnd är det en rätt som bäst avnjutes kall.
4 kommentarer:
Kan man använda oatly i stället för matlagningsgrädde eller blir havresmaken för påträngande? Och något annat än kycklingbuljong om man skulle bjuda diehardvegos?
Ärtig är ju ett trevligt ord, som jag nästan hade glömt! Oj, vad jag ska börja använda det mycket nu. Jag är själv en rätt ärtig fyrtiofyraåring, tror jag.
Åh, jag älskar grön ärtsoppa men har hittills inte hittat en riktigt bra recept. Idealet finns i mitt minne, ska nog blogga om det och prova receptet snarast.
Lisa,
Helt OT, men:
nu har vi börjat testa Caesar-sallader efter din uppmaning för 100 år sen. Kolla in, vi återkommer och hoppas kanske att få bjucka på Vinnarlunch med den bästa salladen vi hittar.
Vad sägs?
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida