Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, november 28, 2005

Sötsurt så in i baljan


tamarind
Originally uploaded by forare.


Barn lär sig äta nya saker på samma sätt som de lär sig cykla eller simma. Det är bara det att ätträningen pågår livet ut och ofta ses varje ingrediens som ett helt nytt projekt. En lammfärsbiff blir till ett Himalaya-högt berg att bestiga och en mysko pumpasoppa tycks omöjlig som en ocean att besegra. Neofobin strider mot nyfikenhet och det gäller att göra ny mat så lockande som möjligt eftersom barn i vårt samhälle inte har hungern som drivkraft när det gäller att utforska nya kulinariska universum.
Därför blev jag naturligtvis lycklig när Johans minsting meddelade att han ville ha med sig tamarind i stället för det vanliga äpplet till skolan.
Frågan är bara om den kvalar in på fruktstunden. Tamarind är naämligen inte alls en frukt utan närmast bestämt en baljväxt från ett träd som både växer vilt och odlas över hela Asien. Du hittar den sötsura kolaaktiga smaken i dippsåser, lammgrytor och svalkande drycker.Du hittar den dessutom i europiska klassiker som HP-sås och Worcestershire sauce. Jag misstänker dessutom att den är en viktig beståndsdel i Coca Cola. I karamellform för den tankarna till frisk rabarber. Vill du laga mat på tamarind är det enklast att köpa den i färdig sirapsform. Snäppet bättre är den som säljs i block med kärnor och allt. Lös upp en klump i hett vatten och fiska upp kärnorna innan du använder dem.
Tamarinden vi har hemma är en sort som används just som ett sött, stärkande mellanmål. Smaken påminner om dadlar men är inte lika kväljande översöt.

1 kommentarer:

Blogger Jessica sa...

Var det inte det barnet som blev förtjust i rambutan också trots att själva skalet kan agera såväl avtändande som lockande?!
Jag har aldrig ätit tamarind rakt upp och ner. Kanske värt ett försök.

17:24  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida