Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, november 15, 2005

Full rulle med getost

Det här är ett urgammalt recept som jag brukade köra på gasquer när jag extraknäckte som kock under studierna i Uppsala. variera med olika rotfrukter som ger mer smak än bara slätsstruken potatis. Lätt att förbereda och lätta att servera även för onykter serveringspersonal till ännu mer onyktra gäster. Perfekt tillbehör till vilt eller oxfilé.
Vårrulledeg finns att köpa fryst på de flesta asiatiska affärer, en bra räddningsplanka att alltid ha i frysen. Det går också fint att använda filodeg. Men klipp då till arken så att de blir ca 30x30 cm.
Rullarna fungerar även utmärkt som förrätt. Prova då gärna med lite pinjenötter och stekta tärningar av äpplen eller päron i blandningen. Välj en sötsyrlig lagrad ost med mycket smak som comtessa, pecorino eller en hederlig svensk prästost. Om du också vill tänja gränserna lite kan du använda getmesost och sen mejla till mig och berätta om hur det funkade.

Vårrullar med potatis, getost och gräslök (8 rullar)
8 ark vårrulledeg
500 g potatis, kokt, kall och mosad
1/2 dl crème fraiche
2 1/2 dl lagrad hård getost, finriven
2 msk finskuren gräslök
smör och rapsolja till pensling
salt, nymald svartpeppar

1. Blanda potatisen med crème fraiche, ost och gräslök. Salta och peppra generöst.
2. Bred ut ett vårrulleark i taget (de torkar fort som attan!). Pensla med smör. Klicka ut fyllning och rulla ihop till ett prydligt paket. Pensla med mer smör. Upprepa.
3. Baka i ugn på bakplåtspapper 225° ca 15 minuter.

4 kommentarer:

Blogger Maria sa...

Låter ljuvligt, kan tänka mig att stekta päron och lite valnötter skulle bli en trevlig kombo.

11:45  
Blogger Lisa sa...

Jag tycker att det är kul att bli dissad när jag blir det på ett så roligt sätt. Jag blev superledsen när folk dissade mig när jag var tevekock i Köket av den enkla anledningen att jag faktiskt var kass och själv missnöjd med min insats. Formatet passade mig inte. Dessutom var jag allvarligt sjuk då.
Dissa på du bara! Men tänk på att dissningar av den där digniteten är åtalbara om du dissar någon person med stort ego. Och att någon med mindre ego kan bli väldigt, väldigt sårad.

15:27  
Blogger Lisa sa...

Lägg av nu! Jag vill ju ha en stimulerande och välformulerad fiende.

Jag VAR kass i Köket. Case closed.

Prata mat istället om du inte kan förolämpa mig på ett kreativt sätt längre.

16:49  
Blogger Frida sa...

Tänk att du också matnördat i nationsköken. Det var i V-dalas kök jag började laga mat själv på riktigt och inte bara njuta av andras.

00:06  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida