Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

onsdag, november 16, 2005

Att mala eller att inte mala

Min bibel Cook´s Illustrated testade färdigmalet kaffe mot hela bönor och konstaterade att första dagen fanns ingen skillnad mellan nymalet och nyöppnat. När det färdigmalda kaffet åldrades tappade det däremot charmen snabbt.
Dricker du sällan kaffe eller svagtkaffe i små mängder så är det lönt att mala själv. Vi dricker hysteriskt starkt kaffe i baljor och köper färdigmalet. Skaffa dessutom de aggressiva nypska påsklämmorna till den öppnade kaffepåsen så flyr inte aromerna sin kos. Häll inte över kaffet på en annan burk. Inte ens om den matchar gardinerna perfekt. Det är en effektiv vädring av de små rara doftande kornen.
Att förvara kaffet i frysen är ett annat knep. Det passar dock inte om man tar ut paketet ofta eftersom det då bildas kondens på kornen som försämrar smaken,

5 kommentarer:

Blogger Jessica sa...

jo, jag läste den där artikeln i cook's illustrated också, de har ju massa såna mytsmaschande artiklar men jag håller fast vid mina jamaicanska bönor ändå. Starkt ska det vara här också, men jag dricker inte kaffe så ofta.

19:17  
Blogger peblin sa...

Dan S (som frågade om knivkvarn vs malet vs dyr kvarn) - det beror helt på vad du ska ha kvarnen till.

Ska du mala till Espressobryggare - en riktig alltså - så glöm knivkvarnen. Det maler alldeles för grovt.

Till pressbryggare som mår bra av lite grövre malt, samt mokka-bryggare (på-plattan-pys-bryggare) så fungerar knivkvarn utomordentligt väl - det går inte att jämföra med färdigmalt; utom möjligen om du dricker det färdigmalda PRECIS efter du köpt det. Kaffekännare hävdar att malet kaffe tappar mycket av aromen redan efter 10 minuter i luften.

Mokkabryggare orkar vanligen inte trycka igenom espressomalt kaffe - att försöka ger oftast en alldeles för lång bryggtid och ångkokt kaffe med hemska smaker. Att mala lite grövre ger ett LJUVLIGT aromatiskt kaffe.

Lite off-topic: Jag har provat de flesta mokabryggarna på marknaden i prissegmentet 200-700 spänn och kommit fram till att de i särklass bäst tillverkade är IKEAs, passningen är perfekt vilket gör att all ånga tryckts GENOM kaffet, inte vid sidan om. Rekommenderas!

10:15  
Anonymous Anonym sa...

Jag har en teknisk fråga ang att skriva kommentarer på ex er blogg. Om jag skriver ett inlägg på t ex ett gammalt recept, ser ni då det utan att behöva skrolla igenom hela bloggen? För visst vill ni veta om man har testat era recept och hur det blev? Vilket fall som helst gjorde jag "Trattkantarellfräs med kumquat och sichuanpeppar" till detta mos med sötpotatis, palsternacka och potatis samt sockerärtor. Det blev en supergod middag.

Eva

14:08  
Blogger Lisa sa...

Klooney: Tackar! Vi kommer att köpa en kvarn. Min gamla smälte när jag satte den på en elplatta.

Eva: Vi får ett mejl varje gång ngn skriver ett inlägg.

15:13  
Blogger Jessica sa...

Man kan också använda patentglas med gummiring. Byt ut gummiringen regelbundet och förvara torrt och mörkt.

jessika

19:33  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida