Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, september 26, 2005

Pyttipussel

Igår blev det matpussel igen. Bästa sättet att få barn och vuxna mätta och glada. Alla åt pyttipanna på vildsvinsstek med lättkokt broccoli. Ena bonusbarnet och de vuxna åt med förtjusning trattkantareller stekta med lite ljus soja till. De vuxna slevade dessutom oförväget på en liten varm, sötsyrlig äppeldressing som förvandlade den snälla pytten till något lite vildare. Funkar även prima som smal sky till viltstek eller viltfärsbullar. Om du vill kan du reda av med 1/2 tsk maizena utrört i lite kallt vatten.
Till förrätt blev det som alltid råa grönsaker. Efterrätten besstod av valnötter och gröna russin framför ett parti Zelda.
Äppelsky med sherryvinäger (2 portioner)
3 enbär
5 svartpepparkorn
1 stort syrligt svensk äpple
1 msk smör- och rapsolja
1 msk kinesiska wolfberries eller torkade tranbär, i värsta fall gula russin
1/3 tsk kanel
1/2 -1 msk farinsocker
1/2 msk konc kalvfond
1 msk sherryvinäger
1. Rosta svartpeppar och enbär i torr panna på medelvärme under omrörning tills de ändrat färg och doftar riktigt rostat. Stöt fint i mortel.
2. Tärna äplet i sockerbitsstora bitar. Låt skalet sitta kvar om det är vackert. Hetta upp fettet och bryn äpplet. Rör ner de stötta kryddorna när äpplet börjar få färg. Stek i någon minut och rör sedan ner torkade bär, kanel och socker.
3. Slå på 1 dl vatten när äpplet är vackert brunt. Sänk värmen. Slå på fond och vinäger. Låt puttra ett par minuter. Smaka av.

1 kommentarer:

Blogger Alice sa...

oj, det låter som ett harmoniskt familjeliv!

23:21  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida