Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

söndag, augusti 07, 2005

Efterlysning!.
Det finns de som tror att matnördens liv är glamouröst och glättigt. Det är en lögn. Många nätter vrider vi oss som maskar, sömnlösa, fyllda av tvivel på oss själva. I natt var det just en sådan natt. Efter gårdagens besök på Bondens Egen Marknad hade vi ett mysterium på halsen.

Av en förtjusande ung man köpte vi ett knippe av dem oemotståndliga örten ovan. Oemotståndlig för att jag aldrig sett den förut. Nåja, jag kunde tolerera att upptäcka en ört som jag inte känt till tidigare. Upptäckandets glädje gjorde det lätt att svälja förtreten över denna kunskapslucka — även solen har sina fläckar.
Katastofen är att jag på grund av en blöt fredag på optimala kvarterskrogen Judit & Bertil led av Korsakoffs syndrom och omdelbart glömde den rara örtens namn.

Kan någon hjälpa mig?

Den kraftiga plantan har en krasseppepprighet och en arom mellan lavendel och timjan. Enligt försäljaren kan man laga saft på den med samma recept som fläderblomssaft. Jag har för mig på att namnet började på "citron". Den passade för övrigt utmärkt till gårdagens saffransdoftande potatissallad som jag snart ska blogga om.

Uppdatering!
Levern tycks fungera som vanligt nu för plötsligt kom jag på namnet och efterlysningen förvandlas härmed till tävling. Den som först svarar rätt vinner en bok! En ledtråd är att växten varken smakar eller doftar ett smack av det som namnet antyder.

6 kommentarer:

Blogger Cissi sa...

Har egentligen ingen aning, men man måste ju komma med en sportslig gissning så jag chansar på citrontemynta.

16:32  
Blogger Eva sa...

Hej!
Jag tror det är en citroneukalyptus. Jag hade en i trädgården, men den klarade inte att övervintra, vare sig på plats eller i källaren. Spännande sak!

22:05  
Blogger Cissi sa...

Är inte citrontemynta och citronbergamot samma sak?

05:35  
Blogger Lisa sa...

Spänningen är olidlig!
har vi en vinnare?
Svar på fredag!

13:58  
Blogger Motvikt sa...

Trillade in från en länk på Isobels sida.

Jag tror samma som Eva, Citriodora = Citroneukalyptus.

Kikar in sen igen och kollar svaret.

Ha en bra dag!

15:37  
Blogger Eva sa...

Vilken frukt? Har jag missat något? Förmodligen...
Är det för resten någon som har tips på vad jag ska göra med alla mina tomatillos?

11:49  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida