Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

fredag, juli 01, 2005

Köttbullar i rullning


Foto:Hertzell

Mina försök att göra glass med smak av Earl Grey-te blev inte särskilt lyckade och ni får därför vänta ännu några dagar på glassreceptet som Lisa lovade (nej, det blir inte recept av allt vi lagar hemma - var glada för det!).
Här är i stället receptet på köttbullarna från bröllopsbuffén. Den rivna osten försvinner i smeten men fyller ut smaken och gör stekytan ännu godare. Dagen före lunchen plockade jag massor av ljuvlig salvia från svärmors trädgård men strunta i den om du endast har tillgång till krukvarianten.
För att få rätt sälta måste man smaka av. Usch, rå köttfärs och ägg! tycker vissa. Jag tycker det är gott men det innebär förstås en viss bakteriefara. Denna minimeras om du använder mycket färska ingredienser - ingen veckogammal köttfärs i skyddad atmosfär. Du behöver inte svälja smeten, bara testa på tungspetsen. Endast god smet ger goda köttbullar och när man börjar steka är det för sent att korrigera. Är du av den försiktiga typen kan du mikra en liten provklutt av smeten eller steka den.


Italienska kalvköttbullar

400 g kalvfärs
2 ägg
4 skivor vitt bröd, smulat utan kanter
40 g (2 dl) finriven parmesanost
3/4 dl finhackad bladpersilja (med stjälkar)
2 msk finhackad färsk rosmarin
1/2 dl finhackad färsk salvia (om du har egen trädgård)
3 vitlöksklyftor, fint hackade (eller 2 pressade)
rivet skal av 1 citron
2 msk konc kalvfond
1/2 tsk svartpeppar
ca 1 tsk salt
olivolja till stekning

1. Rör ihop allt utom kalvfärs och salt. Tillsätt färsen och blanda samman till en smidig smet. Justera sältan och hettan.

2. Låt helst smeten stå i kylskåp i en timme. Köttet blir då lättrimmat vilket förbättrar konsistensen. Dessutom blommar kryddorna ut.

3. Tvätta händerna, torka och olja in dem lätt. Rulla köttbullar och stek i olivolja på medelhög värme. Om du steker i en blandning av smör och olja stänker det mindre. Sänk värmen mot slutet om köttbullarna börjar se för mörka ut.


Frida gillar också italienska köttbullar men hon har timjan i sina.

3 kommentarer:

Blogger Lisa sa...

Tack1 Vi ska jobba mer på gubbglassen (kärt besvär). Vi håller just på med en espressoglass och har lite olika teorier. Den kommer snart. Men kom gärna med tips.

15:02  
Blogger J. Swanljung sa...

Earl Grey-glassen gjorde jag med kondenserad mjölk, svart te och syltade bergamotskal. Den smakade faktiskt Earl Grey och var inte katastrofal men inte heller så god att det kändes värt att jobba vidare på. Kaffeglass är nog min absoluta favorit.

15:35  
Blogger Frida sa...

Vitlök och örter är finemang i köttfärs. Det har jag i mina "grekiska biffar", men de är fyllda med fetaost i stället för kryddade med parmesan. Recept finns på http://broccoli2.blogspot.com/2005/04/fetaostfyllda-kttfrsbiffar.html

00:11  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida