Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

lördag, juni 25, 2005

Rostad färskpotatis med tryffeloljaBild: Hertzell

Låt det sägas på en gång: potatissallad är en idiotisk rätt. Det är sällan så gott att det är värt tiden det tar och kalorierna man får i sig. I synnerhet om man lagar den från scratch för att ha på en buffé. Ändå sysslar just nu ett helt folk med att göra just det. Om de inte ger upp och köper sådan där halvmosig burkpotatis i halvhärsken fabriksmajonnäs. Det går nästan inte att äta sådan potatissallad i nyktert tillstånd. I alla fall inte om man har ätit riktigt god potatissallad.
Här behövs en insats: ett fräscht recept. Knepet när man lagar potatissallad är att skiva potatisen innan den lagas. Detta gäller även om du ska koka potatisen (recept på mer traditionell sallad kommer inom snar framtid). I det här receptet rostas de i ugn vilket ger extra mycket smak. Rätten är allra godast ljummen.
Om du inte får tag i fin färsk dragon så kan du använda thaibasilika (bai horapa). Ett jätteknippe kostar en tia på asiatiska affärer. Smakerna ligger snubblande nära varandra eftersom båda örterna innehåller stora mängder av ämnet estragol. Om du inte får tag i någondera kan du använda basilika på kruka.

Rostad potatis med tryffelolja, sparris och citron
1 kg färskpotatis av fastare typ
1 bunt grön sparris
3/4 dl olivolja
1/2 msk salt
1/2 tsk stött svartpeppar
1-2 tsk vit tryffelolja
2 msk pressad citron
1 tsk finrivet citronskal
1 tsk honung
1/2 dl grovt skuren dragon eller thaibasilika
några nävar gröna blad: machesallad, portlak, spenat

1. Skrubba potatisen och skiva den i centimetertjocka skivor. Lägg på en plåt klädd med ugnsfolie. Blanda med olja, salt och peppar. Stek högt upp i ugn 275° tills de börjar få färg och mjukna. Rör om med jämna mellanrum så attt potatisen inte fastnar och steks jämnt.
2. Bryt av de sega nederdelarna på sparrisen under tiden. Det är lätt att bryta av för mycket så se till att bryta dem med varsam hand så nära bottenänden du kan. Skiva sparrisen diagonalt i 4 cm-bitar. Blanda ner i potatisen och stek vidare i ca 5 minuter tills sparrisen mjuknat men har stunsen kvar.
3. Häll upp blandningen i en vid skål (så att den inte blir för fuktig). Blanda tryffelolja, citron och honung och droppa över blandningen. Vänd runt försiktigt. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner dragon och gröna blad precis före servering.

Variera mera!

A.
Mer svampsmak: Blanda ner torkad shitake som blötlagts i 1/2 timme i hett vatten, grovhackats och frästs i olja.
B. Trött på tryffel? Låt 3-4 hela vitlökslyftor med skal rosta med potatisen i 5-10 minuter tills de är mjuka. Kläm ut innehållet och blanda i dressingen.

2 kommentarer:

Blogger Ilva sa...

Later superbt! Maste jag prova sa snart jag kopt ny tryffelolja...
Ilva

14:02  
Anonymous Anonym sa...

Helt underbart gott!!!!

Äntligen en njutning för smaklökarna med en somrig Potatissallad som smakar "fransk"!

Tack så väldigt mycket för detta receptet.
/häslningar Eva

23:57  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida