Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, maj 30, 2005

Tomatsås på vårt vis

Måndag är en bra dag för då finns det nästan alltid goda grejor kvar i kylen efter helgens utsvävningar. Ett bra knep är att alltid laga dubbla satser av rätter som kan förvandlas. Ett annat bra knep är att gifta sig så att man får en större kyl och frys i present av snälla släktingar.

Just nu har jag en stor sats tomatsås i kylen sen helgen. Märk väl att tomater är knökade med antioxidanter. Ta bara det nyttiga lykopenet som t. ex. skyddar mot testikelcancer (inte för att jag tillhör riskgrupppen).

Naturligtvis finns det trix för att laga lysande tomatsås av enkla ingredienser. Det är viktigt att såsen ska puttra länge,länge, länge. En av anledningarna heter kokumi som jag skriver mer om de närmaste dagarna.

Johan och Lisas goda tomatsås
1-2 msk olivolja
1 liten gul lök, finhackad
1 tsk fänkålsfrö
2 tetror (800 g) krossade eller hela tomater
(1-2 msk Touch of Taste flytande fond)
1 lagerblad
farinsocker, salt, nymald peppar

1. Hetta upp oljan i en rejäl teflonkastrull. Om kastrullen är för liten sprätter det lätt tomatsås över hela spisen. Vänd ner lök och fänkålsfrön och stek duktigt så att lök en får lite färg medan fröna rostas till rund arom.
2. Slå på tomater, fond och lagerblad. Låt puttra under lock på mycket låg värme, helst en timme. Smaka av med lite socker, salt och nymald peppar.

Variationer på tomatsås
Nu kommer det roliga! Alla sätt att göra tomatsåsen spektakulär.

A. Vänd ner 2-3 finhackade vitlöksklyfor innan du häller ner tomaterna. Ersätt fänkålsfröna med anis och vänd ner finrivet citronskal precis på slutet. Servera gärna till lamm.
B. Ersätt fänkålsfrön med 2 tsk spiskummin och en kanelstång (eller vänd ner mald spiskummin och kanel precis innan du tillsätter tomaterna). Servera till kyckling eller lamm. Eller vänd ner kikärtor så har du en trevlig vegogryta.Toppa gärna med finhackad koriander.
C. Tillsätt 1 tsk korianderfrö samtidigt med fänkålen. Smaksätt med vitlök och låt 2 dl torrt vitt oekat vin, ett par strimlor apelsinskal och en rejäl rosmarinkvist sjuda med sista kvarten. Gott till stekt fisk. Eller låt massor av hela champinjoner sjuda med i 5 minuter. Servera till griskött eller kallt som en bufférätt.

Onödor i tomatsås

Att koka med örtkryddor i en timme är helt onödigt. All den fina smaken förstörs. Tillsätt färska örtkryddor precis före servering. Undantaget är mycket kraftiga kvistar av timjan och rosmarin som kan få puttra med en kvart.

Stek inte löken till såsen i din finaste olivolja. Hundrakronorsmaken försvinner när du upphettar oljan. Om du har en fin skrytolja du vill visa upp: Droppa den över rätten vid bordet, så får dina gäster imponeras av den vackra flaskan också.

1 kommentarer:

Blogger Alice sa...

Ser med spänning fram emot att läsa om kokumi. Ska försöka att inte tjuvläsa mha google. Och håller helt med i tomatsåsdiskussionen. Långkok och en gnutta buljong gör susen.

21:21  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida