Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, maj 24, 2007

Nej, det är inte svårt.

Juat nu har jag utfodrat fyra ungar med grymt nyttigt och ganska eko-korrekt käk. Fullkornspasta och köttfärssås på rivna morötter och hjortfärs. Mängder av kokt broccoli och tomatklyftor. Före maten fick de bitar av melon och rå morot. Det mesta ekologiskt. Här kommer några äckligt präktiga råd för hur du lagar mat mer rationellt.

• Du behöver inte vara ett praktpräkto och veckohandla. Men köp en redig shoppingvagn och kör tredagarsmenyer. Du spar verkligen massor av tid på att inte handla varje dag. Och du är inte alls lika trött när du sätter igång att laga. Snälla, prova bara två gånger och du blir frälst.
• Laga tredubbla portioner köttfärssås varje gång. Frys in resten. Samma sak md tacofärs. Bra att ta tillde där dagarna du bara vill däcka. Jag tycker inte det är så petigt med att bryna köttfärsen. Har du fått tag på grovmald köttfärs kan du röra ner lite i taget i sjudande tomatsås. Muttis tomater eller andra bra tomater är dock ett måste.
• Förbered! Belöna dig med att hyra en bra film varje gång du är duktig och gör en köttgryta dagen innan den ska ätas. Eller belöna dig med att laga en köttgryta varje gång du är tvungen att se en film om du har den läggningen. Är det en riktigt dålig film kan du ju koka tunga för att muntra upp dig.
• Ha alltid grönsaker hemma i frysen. Låt ärtor eller gröna bönor koka med sista minuterna i pastavattnet. Koka fryst majs i lite mjölk och servera som tillbehör.
• Laga mat i lugn och ro. Utfodra de vilda bestarna med grönsaker under tiden. Ta en kopp te eller en en drink, spela musik i köket och dansa.
• Inte tid? Jag hävdar benhårt att det är en fråga om prioritering. Genomsnittssvensken tittar på teve 101 minuter om dagen.
• OK, då. Ibland orkar inte vi heller. Då serverar vi ägg, vita bönor i tamatsås och rostat grovt bröd. Eller så blir det pizza från La Casa i vårt hus.

Etiketter: ,

3 kommentarer:

Blogger Lotten sa...

Detta inlägg ska jag skriva ut och sätta upp på stan.

Basta.

19:05  
Anonymous Lotta sa...

Ska genast införskaffa en stereo, eller i alla fall en radio till köket. Bestarna mutas redan med oliver och gurka i väntan på maten.

Jag gillar för övrigt äckligt präktiga råd och måste absolut testa köttfärssås på hjortfärs någon gång.

19:41  
Blogger Lisa sa...

Vi har nästan helt slutat med kossa. Äldsta bonusbarnet gillar kossor för mycket. Ingen märker större skillnad vilken färs man använder i kryddiga rätter.

12:09  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida