Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

fredag, mars 09, 2007

En av tre är det gyllene snittet

Via Isobel hittade jag den här beklämmande läsningen om ojämställdheten på tidnigssidorna. Det skulle också vara kul med en jämförelse av frilansavoden.
Jag har för övrigt länge irriterat mig på könsfördelningen på skribenterna på The New Yorker. Jag vägrar tro att det råder brist på fantastiska kvinnliga skribenter
En annan fascinerande hobby är att räkna manliga respektive kvinnliga huvudpersoner i filmer och böcker.
Mejla och klaga! Det ska jag göra idag.

Etiketter:

5 kommentarer:

Blogger peblin sa...

From: Peblin
To: Dummingarna som skriver manus och böcker
Subject: Ni är dumma
-------
Hej jag vill klaga! Ni skriver för lite manus om kvinnliga agenter och för få böcker och kvinnor som bryter sig ur fängelser och deltar i gängslagsmål i Bronx. Jag tycker det är förbluffande att nån av er gjorde RainMan - varför blev han inte RainWoman, vi som sett Tootsie vet ju att det skulle fungerat minst lika bra (även om det skulle bli lite orealistiskt men för kvinnokampens skull!)

Hälsar Konstruktiv Feminist

08:32  
Blogger Lisa sa...

Söte Peblin! Nu vet jag vem du är! För många årsedan när Sagan om ringen hade premiär läste jag i en debatt i Aftonbladets nätupplaga där en förjusande klasynt ung man var upprörd över att feminister klagade på att det var för få kvinnor i berättelsen. Han resonerade ungefär så här:
"Sagan om ringen handlar ju faktiskt om krig och det hade varit fullkomligt orealistiskt att kvinnor skulle delta i samma utsträckning som män"
Där står vi idag.
Det är troligare med en värld befolkad av älvor, troll och talande trädtöntar, där orcher uralstras ur lera och pigs might fly än en värld där det råder jämlikhet mellan könen.

Män är helt enkelt dubbelt så bra skribenter i Sverige. Och hela fyra gånger bättre i England. Och mäns problem och psykiska åkommor är bara så ohyggligt mycket mer spännande och relevanta för hela mänskligheten än kvinnors.
Jag var bara lite morgontrött och glömde det. Sorry!

16:00  
Blogger peblin sa...

Lisa favvis, jag vet alldeles för lite om skribenters sits för att uttala mig i den frågan, men där har du säkert rätt.

Däremot vänder jag mig mot det slentrianmässiga räknandet av det ena eller andra mer eller mindre meningslösa könsförhållandet. För mig är det en fråga om Pick Your Fights. Att till exempel debattera könsfördelningen i Sagan om Ringen eller antalet manliga resp kvinnliga hjältar i Lost drar ett löjes skimmer över hela jämställdhetskampen och gör en redan okonstruktiv samhällsdebatt etter värre. Jag ser inte riktigt nyttan av att för denna typ av "problem" ropa "Foul!" och "Somebody got to DO something!" när 1) ytterst få identifierar ett problem över huvud taget och 2) det ändå till syvende och sist lär vara den enskilde författaren som skriver om det han eller hon känner för ändå.

...inte för att det jag just skrev är särskilt konstruktivt men jag lovar att vara mer konstruktiv över ett par drinkar senare i vår.

......dessutom är Kate ändå coolaste hjälten även om hon är i numerärt underläge. Kvalitet mot kvantitet.

17:32  
Blogger Lisa sa...

Jag tycker inte man ska debattera enskilda filmer/progam/böcker.
Jag deltog inte i Sagan om ringen-debatten men mannens kommentar sammanfattade läget på ett fint sätt.
Men såna här siffror behövs för att visa personer som tror att vi lever i ett jämställt samhälle att det är långt dit.
Kvinnor får inte vara med helt enkelt. Efersom du inte upplevt det själv är det kanske ofattbart. För mig har det i många fall varit en stor begränsning.

Jag är i de flesta fall mot kvotering men för ett ökat medvetandegörande. I detta fall är det några redaktörer som behöver påminnas.

Vi måste diskutera varför så många män knappt läser kvinnliga författare och är dåliga på att lyssna på kvinnor.

Som vit välmående svensk vore det en förolämpning mot andra invånare på klotet om jag skulle gå och känna mig konstant förtryckt.
Men deltidskränkt kan jag väl få vara?

08:27  
Blogger Kinna sa...

Man kan också räkna bilder med kvinnor i sportbilagan, ekonomidelen osv. Vissa dagar är det skrämmande få kvinnliga insatser som uppmärksammas. Men om t ex VD på SEB finns med så är det en riktigt fånig bild som inte utstrålar maktposition, styrka eller dy som en bild med en manlig dirre hade gjort. Det måste väl finnas andra bilder att välja.

10:20  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida