Vår bästa julmat
Det blir ett litet och anspråkslöst men gott julbord i år. Vi gillar julmat men har inte lust att käka samma mat i en allt sorgligare repris under en vecka. Vi byter till oss lite sylta och grov leverpastej på morgonen, då det är julfrukost med min släkt. Själva har vi lagat/på gång:
Och sen finns det så klart god ost, prinskorvar för att säkra ungarnas behov), gotter och massor av frukter.
GOD JUL ALLIHOPA!
I synnerhet alla medbloggare som förgyller vår tillvaro.
Lisa & Johan (bästa kombon sen tomat & basilika)
1. Kycklinglevermousse med cider, calvados och rosmarinkaramelliserade äppeltärningar Jag bytte ut en del av smöret mot kallpressad solrosolja för att jag inbillar mig att det ger lenare, mer bredbar konsistens. Kan bli katastrof.
2. Rödkål med chipotle, kanel och nejlikor
3. Ett pomeransbröd, ett vitt surdegsbröd
4. Kalvfärsbullar med kryddpeppar, timhan och salvia (Provsmakade och bedömda som för goda för denna världen. Egentligen.)
5. En färdigkokt (!) ekologisk skinka som ska förses med griljering av grov fransk senap och mald ingefära. Vi är lata, OK?
6. Finsk kålrotslåda. Utan låda, ingen jul.
7. Rårisgröt med vaniljstång, muscovadosocker, vietnamesisk kanel och sinnesssjuka mängder smör
8. Fruktkaka (existerar inte IRL, ännu. Kanske en utopi.)
9. Pepparkaksglass
10. Pepparkaksslott (eller koja, beroende på ork efter tomtens besök)
Och sen finns det så klart god ost, prinskorvar för att säkra ungarnas behov), gotter och massor av frukter.
GOD JUL ALLIHOPA!
I synnerhet alla medbloggare som förgyller vår tillvaro.
Lisa & Johan (bästa kombon sen tomat & basilika)
14 kommentarer:
Hur kan du ha skrivit ett inlägg om fem timmar?
God jul Lisa och Johan!
God Jul!
Johan har inte lust att lägga upp recept på bröden?
//jns
Precis! Utan låda ingen jul. Själv valde jag potatislåda i år.
God Jul!
God jul!
Från ett julbord utan kålrotslåda detta år - börjar dock ångra det beslutet nu när jag läser det här. Det är ju en fenomenal rätt!
God jul och tack för senast.
God jul!! Ni förgyller min tillvaro också :).
God jul! Har ätit både kålrotslåda och morotslåda i dag:)
Nu skulle jag vilja ha några tips på "100 uses of a dead ham", dvs vad kan man göra med skinkresterna, så att de inte smakar skinkrester.
God fortsättning
Långkålen är det absolut viktigaste på mitt julbord.
Sedan var det intressant att DN publicerade recept på vad man skulle göra av sina julrester. Inte något recept med skinka!
Gärna lite recept, Lisa. Särskilt kycklinglevern och kalvbullarna?
God fortsättning!
Ny skall jag mumsa på restgrönkål.
God Jul och gott nytt år till er!
Bra skinkrester förslag :)
Nihar ju massor med gott på ert julbort! Mums :)
Vet ni om att det finns en liten trevlig klädaffär på Mariaplan i Göteborg som heter Lisa & Johan?
Och god jul på er själva såklart!
Grönkålen, eller som en del säger, långkål, är det absolut viktigaste. Ordentligt tillagad med stora mått av smör, grädde och sirap. Det går inte att undvara helt enkelt.
Men årets kål tillagades på basen av förra årets förvällda (som vart infrusen förra året) då tillgången i Uppsala var klen. Och det går inte att använda utländsk utan svensk, helst hallänsk, ska det vara.
jns: Brödrecepten är gamla och finns
här och här.
Köttbullarna är också mina och recept kommer så småningom.
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida