Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, december 19, 2006

Höstminne

DSCF0056.JPG
Den som kommer på bästa grejen att göra med rotselleri vinner den åtråvärda titeln Veckans Matnörd. Shoooot!

18 kommentarer:

Blogger Lidbom sa...

1. Rotselleri skärs i tunna julienne och blandas med en handfull julienne morot. De blancheras sladdriga några sekunder i kokande vatten.

Sväng dem i en senapsmättad hemvispad majonäs. Och massor med svartpeppar.

Serveras bara sådär som Aptitretaren.

17:32  
Anonymous Ulla sa...

Rotselleri skalas och skärs i skivor som paneras (först mjöl, sen ägg, sen )i blandning av skorpmjöl och sesamfrön. Steks i panna och serveras t.ex. med god tomatsås och ris. Sesamfrön förstärker den nötaktiga smaken. GOTT!!! Jag har serverat dessa vegebiffar till inbitna köttätare som tyckt att det varit JÄTTEGOTT!

18:47  
Blogger Gitto sa...

Ta en hel rotselleri och kasta i skallen på någon du tycker illa om. Han/hon kommer bli så jäkla paffa och kommer bli tvungen att käka treo i säkert en vecka!

Har man inga fiender så är rotselleri gott´kokt i en gryta med saffran, aningen chilil, krossade tomater och ett par nävar kikärter.

21:54  
Blogger Gitto sa...

Man kan ta en hel rotselleri och kasta i skallen påm någon man inte tycker om. Han/hon kommer att bli jävligt paff, och dessutom tvungen att käka treo i en vecka.

Har man inga fiender är fräst rotselleri vädigt gott att blanda med stekt lök, kikärter, konserverade tomater och saffran. Jumsi!

21:58  
Blogger Gitto sa...

Man kan ta en hel rotselleri och kasta i skallen på någon man inte tycker om. Han/hon kommer att bli jävligt paff, och dessutom tvungen att käka treo i en vecka.

Har man inga fiender är fräst rotselleri vädigt gott att blanda med stekt lök, kikärter, konserverade tomater och saffran. Jumsi!

22:00  
Blogger Xtian sa...

Jag skulle göra puré.

(koka rotselleri skuren i bitar, lättsaltat vatten. Puréa med gaffel o visp, lägg till smör, ev.litta mjölk, peppar, salt.)

Passar som mjukt o lent tillbehör till kraftiga lammfärsbiffar med lite feta i.

Kanske inte nördigt nog, men fasiken så gött!!

22:28  
Anonymous Tomtens Dotter sa...

Solklart: Waldorfsallad. Dessutom oslagbart på julbordet då den funkar utmärkt tillsammans med både julskinkan och lax i alla dess former

23:10  
Blogger Ilva sa...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

09:59  
Blogger Ilva sa...

Hàr har du mitt bidrag:
http://agliolio.blogspot.com/2006/12/
pomodori-gratinati-con-sedano-rapa.html

10:00  
Anonymous Anonym sa...

Jag håller med Xtian, 80-talets selleripuré är inte att förakta.

Eva

10:09  
Blogger Lotta sa...

Kasta den i soporna p g a traumatiska barndomsminnen involverande vegetariska biffar förklädda till wienerschnitzel på dagis.

Men efter alla dessa förslag börjar jag undra om det inte snart är dags att ge den en chans igen ...

10:51  
Blogger Gitto sa...

förlåt att jag svor förresten, det var inte meningen!

11:24  
Blogger Översättarhelena sa...

Tänkte just föreslå céleri remoulade, men det hade visst Lidbom gjort för länge sen. Men jag tycker nog att den blir godare och rivigare utan morötter. Däremot sitter det fint med lite svarta oliver till! Och ett par cornichons kanske.

11:56  
Blogger karin sa...

Jag tillhör dem som gillar selleri. Jag tackar aldrig nej till en Waldorfsallad även om jag av någon anledning aldrig gör den själv.
Jag brukar tillsätta lite selleri i potatisrätter som gratin, klyftpotatis eller rårakor,tycker det ger rätten det där extra,en stekt förvälld skiva under en färsbiff är inte dumt heller, sen brukar jag göra en rotsellerisoppa med apelsin och saffran som jag tror är ett recept som du publicerat i Femina en gång.

18:21  
Anonymous Anonym sa...

Hej! I kväll läser jag upp alla förslag för min familj. Och sen får de avgöra vilket som är nördigast.
Ni får gärna komma med nya förslag även om ni kommit med ett tidigare.

Lisa

18:27  
Blogger Lidbom sa...

Gissnings är det nördigare att fritera rotselleri till chips och rippla sesamolja över.

Men det har jag inte testat.

10:25  
Blogger Isobel sa...

Åh, man ska göra frites på selleri och hemgjord béarnaise till. Eller grovkrossat mos på selleri och potatis och ringla oliv- + tryffelolja ovanpå.

20:15  
Blogger Isobel sa...

Eh, alltså, här behöver man förstås inte påpeka att bean ska vara hemgjord (även om jag med min bonniga smak och uppväxt absolut kan acceptera pulverbéarnaise när jag är bakis)

Jag insåg förresten också att vinnaren redan var utsedd. Nåja, kombinationen rotselleri och dragon och smör eller kombinationen rotselleri och tryffel är lika bra utan pris.

20:18  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida