Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

söndag, december 17, 2006

Lördagsägg: Thaiomelett

Det här är en perfekt resträtt eftersom nästan allt kan åka ner: kyckling, fisk, kött, tofu, paprika, quorn, kokta grönsaker ...
DSC00055.JPG
Chilipastan (Nahm Prik Pow) är av märket Mae Pranom Brand från Omi Food på Olofsgatan i Stockholm.
Variera grönsaker beroende på säsong. När tomaterna är fina kan du garnera med en drös finhackade. Överbliven kall omelett är delikat på knäckebröd, lustigt nog.

Thaiomelett för lata lördagar
2-3 portioner
1/2 dl umamibomb: fint hack av prosciutto, blötlagda torkade räkor eller dito shiitake
1-2 knubbiga vitlöksklyftor, finhackade
1 msk finhackad ingefära
1 msk neutral olja
1 tsk socker
2-3 dl finstrimlad zucchini eller kålrot
1/2-1 msk thaichilipasta (inte röd curry)
2 dl böngroddar
ev 1/2 msk pressad lime
ev 1/2 msk fisksås eller soja
4 ägg
Till garnering:
Finhackad salladslök, ev korianderkvistar
1. Förbered allt hack. Fräs umamibomben med vitlök och ingefära på medelvärme 5 minuter. Rör om ofta. Ha tålamod, det är här smaken blommar ut. Om du använder hårda råa grönsaker som kålrot fräser du den samtidigt. Sen ska varar riktiggt mjuk för att vara god. Tillsättt socker och stek ytterligare någon minut under omrörning.
2. Tillsätt zucchini och chilipasta. Fräs vidare ett par minuter. Blanda ner böngroddar och låt dem mjukna. Smaka av med lite lime och fisksås.
3. Vispa samman äggen meed en gnutta salt och någon matsked vatten. Slå äggen över grönsaksfräset. Stek som en vanlig omelett. Strö över salladslök och kanske koriander före servering.

4 kommentarer:

Blogger ~Popoffer~ sa...

Du Lisa, jag har kollat på SVT:s webteve och såg dig prata om koriander. Vad söt du är! Den där lilla lilla bilden i hörnet gör dig inte riktigt rättvisa. =)

Vad gör man om man fortfarande tycker att koriander smakar lite tvåligt då? För det gör jag... =(

15:40  
Blogger Lisa sa...

Hej rara Ella!
Mitt tips är att starta med mycket små mängder och jobba sig uppåt. Många har en lång inkörningsperiod på koriander så ha tålamod!

23:54  
Blogger ~Popoffer~ sa...

Tack för tipset, Lisa! Jag har nog gett mig på för stora mängder (i vanlig ordning). Jag återkommer och gråter om det inte fungerar... =)

För övrigt borde du fortsätta recensera filmer så där! Hur bra som helst, ju! =)

01:45  
Blogger ~Popoffer~ sa...

Hej igen. Det har blivit en och annan kommentar här. =) Kan inte du kolla på den här länken från Oscars blogg och säga vad du tror? http://hemulensblogg.blogspot.com/2006/12/livslng-senap.html

13:32  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida