Vådan av sichuanpeppar
Svenska Dagbladet har inte bara förtjusande redaktörer utan också förtjusande läsare. Jag får ofta mejl eller brev med beröm, vänliga tillrättalägganden, stillsamma förebråenden eller (allra bäst) matanekdoter. Med skribentens godkännande publicerar jag här ett brev om hur det kan gå när man experimenterar med sichuanpeppar.
Bästa Lisa Förare Winbladh,PS: Detta är också en ledtråd till Månadens matnörd, slöfockar.
Tack för underhållande artiklar.
Beskrivningen av sichuanpeppar gav mersmak. Hong Kong Trading hade någon enstaka påse kvar på hyllan, damen i kassan log ett brett leende, det var uppenbart att hon under dagen hade haft en sällan sedd rusning av occidentaler i sin lilla butik.
Vi är några herrar som turas om att bjuda på lunch, vilken bör inledas med en helst egenkryddad snaps. Snapsen skall vara god och helst lite intressant. En krydda som doftar kardemumma, kryddnejlikor, kryddpeppar, kanel, citrus, pomerans och enbär har ju allt. Sagt och gjort, en halv kaffekopp sichuanpeppar (orostad) fick dra i 20 cl Absolut ett dygn. Sedan sila och filtrera. Rent optiskt blev resultatet en vätska som var klar och med färg som en 70 år gammal sauternes. Otroligt inbjudande. En förväntansfull provsmutt i går kväll. Nu ett dygn senare har jag hämtat mig. Jag har nu i mina händer en konkurrent till tabasco som i jämförelsen ter sig blek och mesig.
Snapsen då? Jo, nu ligger en liten flaska på hyllan och ruvar. Efter tester med homeopatiska doser fick det till slut bli en desertsked av djävulsdekokten+ett par teskedar socker till 30 cl brännvin. Trots att jag på vinprovarmanér spottat dröjer den där speciella peppararomen kvar i munnen i flera timmar. Speciellt. Om snapsen inte blir god så blir den åtminstone intressant. Officiell provning om en månad. En påse sichuanpeppar för 25 kronor räcker till ca 800 liter snaps. Oslagbart ekonomiskt.
Tack än en gång
Sten Henning
13 kommentarer:
Åh Fuschia Dunlop månne?
(Kan inte logga in på mitt konto för närvarande)
Och stället. Tate Modern, eller Modern Tate.
Rätt person, fel ställe!
Attans! Men det är väl en delad förstaplats trots att jag gnällde va ;)?!?
Ska klura vidare dock.
jag som precis tänkte slå till med ms Dunlop. Nåja. Jag vet inte heller var hon är på bilden.
Nu kan ni säkert Googla er fram till resten av svaret!
Själv skulle jag nog gissa på Shu. Men vad vet jag?
/Björn W
Björn: Ganska mycket, vet du! Den där stavelsen innebär en veckas placering som månadens matnörd! Bättre kan du!
Tja, jag vet att namnet Bar Shu är Dunlops idé, och att det är en anglifiering av Ba och Shu, de sichuanesiska kungadömena...
/Björn W
Undderbart! Är du matnörd på riltigt eller är det en Googleinducerad briljans?
Inte så att det är googlande är att förakta, det är den brinnande ambitioneen som räknas.
Lite både och måste jag nog erkänna... google är bra om man vet vad man letar efter ;)
Resonemanget var hyfsat enkelt: om Dunlop tar med dig på lunch/middag är det säkert på Londons bästa, alt. mest autentiska sichuankrog. Sen gick det rätt snabbt att komma fram till att många tyckte att det är Bar Shu för tillfället.
Men utan Dunlops artikel i Finacial Times från i våras hade jag inte varit säker på min sak.
Jag är hursomhelst tillräckligt nörd för att ha följt med dig på en matkaravan i Malmö för sisådär två år sen, och sprang även på dig på Café Rasoirs invigning strax därefter... inte för att därmed förvänta mig att du minns mig, men iallafall.
Jag är impad Björn :)!!!
Och impad över mig själv över att poletten trillade ner över sichuan pepparen och Fuchsia Dunlop :).
Hmm... är det bara jag som är nyfiken på hur snapsen blev? Uppföljning tack!
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida