Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

fredag, april 28, 2006

Stadiga doningar från ett franskt kök

Äntligen en tvillingsjäl som älskar Spätzle! Borde bli en trend på krogen snarast.

5 kommentarer:

Blogger Xtian sa...

Efter en helg i Schweiz och ett kärt återseende - Spätzle, så kan jag inte älska dig mer för att du tar upp det här...

Kan man demonstrera på 1:a maj för mer Spätzle på krogarna?

16:19  
Blogger Jessica sa...

Åh det är så himla gott!! Stekta, med tysk skysås :).

21:30  
Anonymous Anonym sa...

Åh, vad kul med en Spätzle-following! Jag är också mycket förtjust i det. Sist åt jag det på 66:an på Hornsgatan (numera Marie Laveau) och det var nog i mitten av 1990-talet. DÄr ville de steka den men jag ville bara ha den kokt, med svampsås, precis som jag åt den i Österrike.

Jag har ett recept som jag aldrig har vågat mig på. Har ni något välbeprövat som jag kan få ta del av?

20:10  
Blogger Jessica sa...

Jag kör med ett recept på
500 g vetemjöl, 5 ägg, ca. 1 - 2 dl vatten och lite salt.
Det finns andra recept där man tar mjölk istället för vatten men jag gillar det här. Sen är det bara att experimentera :) och krydda lite som man vill till exempel. Har ätit spätzle med basilika, paprikapulver, kvarg (istället för vattnet), och med muskotnöt. Inte alla kryddorna samtidigt utan en itaget. Jag återgår alltid till den vanliga stekta varianten med sås.

21:28  
Blogger Stickarn sa...

Jag har idag stått bredvid en tysk "mormor" och fått lära mig hur det går till. Både på gammalt vis och på lite enklare med en spätzlepress (typ potatispress). Jag kom i kontakt med spätzle när jag testade hennes Gaizbuergermarschsuppe.
Hennes recept var 500 g mjöl, 6 ägg, 2 tsk salt och minst 1 kopp kolsyrat vatten ... hon använde elvisp och blev degen för hård hällde hon i lite vatten till och rörde vidare. Degen skall ringla av när man lyfter upp sleven. Hon hade två grytor med saltat vatten i den ena kokade och där pressade hon ner spätzlen och när den flöt upp till ytan flyttades den över till den andra grytan med varmt (ej kokande) vatten så fick den "simma" där.

15:39  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida