Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, november 17, 2005

Besk medicin

Salt i kaffet? Hujedamig, hur dum får man vara?
Faktiskt är det så att en gnutta salt i kaffet mildrar beskan och plockar fram fylligheten. Att kaffe med lite salt älskas i norr kan möjligen bero på att kaffet förr ofta brygdes på smältvatten som inte innehåller naturliga mineraler. En nypa salt kompenserade smakbortffallet.
En annan trevlig nordlig vana är att lägga en bit mild kafffeost i koppen. Tänk halloumi, fast med mindre sälta och mild gräddsötma. När ostbiten är halvsmält fiskas den upp och njuts. På kuppen har kaffet blivit milt och fått dimslöjor. Kaffeost aka brödost eller brynost hittar du i den finska boden i Hötorgshallen.
Tips!
I morgon kan ni lyssna på mig 10.00 i P4 Radio Stockholm då jag intervjuas av den förtjusande, råproffsige Ulf Elving.

4 kommentarer:

Blogger Frida sa...

Kanske nästa cafétrend? Kokkaffe med olika tillbehör i form av gök, salt, smör, socker på bit och sörpel från fat.

13:46  
Blogger Cocovaja sa...

Här hemma har vi börjat med "Finska Freda'" och då handlar vi alltid den underbara kaffeosten.

Min granne från Luleå tipsade oss en dag att strö lite lite socker på osten och värma osten i ugnen lite hastigt. Sen äts osten med en massa hjortronssylt.

GOTT!

10:47  
Anonymous Anonym sa...

En god vän till mig från Italien, svär att en kopp espresso m salt botar hvuduvärk.. fast jag har aldrig haft tillräckligt ont i huvudet för att våga prova ;)

07:44  
Anonymous embla sa...

Att salt i kaffet är något specifikt samiskt, och förekommer idag är en faktoid (försanthållen osanning). Det har förekommit att man haft salt i kaffet fordom, men inte bara bland samerna:

http://www.faktoider.nu/kaffesalt.html

Av samma länk framgår också att det med osten däremot verkar sant.

00:17  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida