Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, augusti 04, 2005

Matälskaren tar ställning

Är maskinellt urbenad griskött- eller kycklingmassa värdig människoföda? Diskussionen går het i dagstidningarna. "Det är rent ut sagt äckligt" säger grisarnas bästis och bundis Marit Paulsen.
Själv vet jag inte för jag har inte smakat. Som hängiven karnivor måste jag dock säga att om vi nu tagit livet av en grisstackare är det vår förbaskade plikt att äta upp den från knorr till tryne. Det gör jag redan glatt. Matnördar kryssar nya arter och anatomiska detaljer som ornitologer kryssar rara fåglar.
Under en semester i Toscana åt jag och mina medmatnördar oss igenom samtliga kons magar och satte inte punkt förrän vi kom till kolon. Jag ser alltså inte några estetiska problem med den nya produkten. Men visst finns det potentiellla risker (ja, hurra en lista till!) :
1. Den ställer större hygieniska krav på livsmedelskedjan. Jag är inte imponerad av köttfärshanteringen i Sverige så jag hyser viss skepsis till den nya produkten ur livsmedelshygieniskt perspektiv.
2. Dessutom gäller inte den svenska salmonellagarantin för importerad kycklingmassa så fort mängden tillsatt salt och kryddor överstiger 1 procent.
3. Risken finns att fattiga eller snåla människor använder köttmassan istället för (förmodligen) betydligt godare köttfärs. Men produkten har redan länge använts i masstilverkade korv, hamburgare och patéer som sällan har något högre kulinartiskt värde i alla fall. Jag förstår dock inte hur någon kan vara så fattig eller snål att de inte har råd med t ex mager skinkfärs för 33 kr kilot på Malmö Kötthandel vid Möllevångstorget. Eller vildsvinsfärs på Vi Hornstull.

3 kommentarer:

Blogger paradox55 sa...

Något som irriterar mig något osannolikt är Matvarukedjornas nya giv med köttfärs. Dels har den blivit sämre och den har blivit dyrare. Vi får väl betala för deras nya fina maskiner...

Jag ska nog uppmana alla att vägra denna nya köttfärs och kräva finmald köttfärs i butiken.

Det största problemet är att det ofta inte finns få alternativ till Coop och ICA

10:32  
Blogger Frida sa...

Finns det fortfarande vildsvinsfärs? Får nog ta cykeln till Hornstull och handla endera dagen.

23:15  
Blogger Lisa sa...

Färsfrågan är förfärlig.
Frida: Har inte kikat efter just färsen men det har varit lite tomt i hyllan på Vi eftersom det varit semestertider. Försök om en eller två veckor. Eller så postar jag i bloggen när det finns. Karrén är den mest prisvärda biten på vildsvinet. Steken och filén är inte riktigt värda pengarna.

09:45  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida