Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

onsdag, januari 03, 2007

Gästbloggare: Eva

Eva som brukar hänga här i kommentarerna bidrar på min begäran (läs:tjat) med årets första gästbloggning. Ett enkelt men instruktivt potatisrecept som hennes man är upphovsmannen till. Någon mer än jag som blir hungrig?

Det viktigaste som man skall tänka på när man gör potatismos (oavsett vad som skall serveras till) är att man gör för mycket mos, det måste bli mos över. Detta ger en bra förutsättning till en fantastisk lunchrätt som tar 15-20 minuter att göra.
En bra potatisbulle skall ha ett knaprigt och smaskigt ”lock” på bägge sidorna med en varm potatiskräm emellan. Servera gärna med jägarbacon som ger en liten rökigare smak och lingonsylt.
Som dryck föreslår Peter självklart mjölk.
Peters perfekta potatisbullar ( 8-10 potatisbullar)
650 g gott mos, helst på King Edward
2 ägg
1 skvätt (ca 2 msk) mjölk
1/2 dl mjöl
1 tsk salt
nymald peppar, nymald muskot
rapsolja och smör till stekning
Till servering: jägarbullar, lingonsylt
1. Rör ihop smeten tills den blir slät.
2. Nu kommer vi till provisdelen, ta en rågad matsked med smeten och lägg in en het stekpanna med olja och smör. Om smeten rinner ut till en oformbar klump — tillsätt lite mer mjöl. Faller bullen sönder vid vändning så krävs det lite mer mjölk och mjöl. Det kan i vissa svåra fall kräva två ”provisar” innan resultatet blir som det är tänkt. Det finns inga exakta mått eftersom potatisar har så olika egenskaper. King Edward regerar vilket fall som helst
3. Stek nu 4 bullar på relativ hög värme i rapsolja och smör, ca 2-3 minuter på varje sida.

3 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Jag noterar att bilder på nämnda potatisbullar blev refuserade :) Vem håller fotokurs i matfotografering?

undrar,

Eva

10:10  
Anonymous Anonym sa...

Ett sätt att få gott potatismos är att koka potatisarna med skalet på och sen skala dem efteråt.
En annan Eva

12:40  
Blogger Lisa sa...

Andra Eva: är du Hestons hemliga syster?

Första Eva: Jag kunde inte hantera bilderna. Kan du skicka som typ jpg? Som du ser av mina egna bilder är kvaliteten milt sagt varierande och jag har ingen skam i kroppen. En del tas med mobilen i lysrörsljus ...

18:01  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida