Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, december 25, 2006

Julskinkans andra andning

Matälskarna har fått flera påstötningar angånde det årligen återkommande problemet rester av julskinka.
Jag uppmuntrar till egna experiment men ger gärna ett par ord på vägen. En normal skinka är ganska hårt rimmad vilket ger den en speciell smak och karaktär. Försök inte trolla bort den distinkta julskinksmaken genom olika exotiska tillagningar utan var följsam. Nordeuropeeiska och skandinaviska smaker gifter sig bäst med din skinka.

Skinkrester tål inte längre upphettning, då blir den hård och ettersalt. Här några skisser på recept.
1. Omelett med finstrimlad skinka, grovriven cheddar och tomat. Blanda massor av finhackade örter i omelettsmeten. Lägg goffet ovanpå när omeletten är halvfärdig och lägg på lock.
2. Tunt skivad skinka med potatissallad (Kesella, majonnäs, pepparrot, rödlök, senap, en nypa socker, tärnat äpple och mycket gräslök i, tack!)
3. Rotsakspytt med rostade kummin och rostade senapsfrön. Blanda i tärnad skinka sista minuten.
4. Pasta med krämig ostsås, strimlad skinka, fräst purjo och små gröna ärtor. Gärna färsk timjan som smaksättare.
5. Skinksallad med senapsvinägrett, gröna bönor, svarta linser, körbärstomater, rödlök och bladpersilja.
6. Värm tjockt skivad skinka i lite torr cider med lagerblad och krossad kryddpeppar. ( Låt spadet skuda ett par minuter innan fu lägger i skinkan.) Servera rotmos kryddad med riven torkad ingefära till. Eller ett mos på potatis och jordärtskockor. Gärna stekta äppelbitar ovanpå.

9 kommentarer:

Blogger Lagers tabberas sa...

Jag skär ner den i ett rejält pytskok ärtsoppa! Dags om några dagar.

16:54  
Blogger Lisa sa...

Fantastisk idé! Måste fåtag i torkade gröna ärtor och storkoka.

19:28  
Anonymous Anonym sa...

Rester av julskinkan? Det är en total omöjlighet att det blir några RESTER av julskinkan??? Den äts ju på macka med senap tills den är slut!!? Finns inte i min värld att det blir några rester!
A

08:56  
Blogger KrakelSpektakel sa...

Allting låter fantastiskt. Jag måste prova det där med cider, och rotsakspytt. Ärtsoppa någon dag, där med basta!

14:56  
Blogger Viktoria Schiöler sa...

Jag är lite nyfiken på att göra sillbullar med korintsås, fast jag har aldrig ätit det (och det har knappt nån jag känner gjort heller). Visst ska det vara nån slags kött däri också?

God jul i efterhand förresten!

13:08  
Blogger Karin sa...

Viktoria! Sillbullar gjorde min mamma på 2-3 dl köttrester, 1 stor salt sill (rensad och urvattnad), några kokta potatisar och lite rödlök. Allt detta maldes och blandades med lite mjölk, peppar och ett ägg. Smeten formades till biffar som vändes i ströbröd och stektes i rikligt med matfett. Gott? Nja, inte vad jag minns.

23:08  
Blogger Lisa sa...

Tack Karin! Sillbullat KAN vara gott. Det är viktigt att såsen till är sösur.

00:45  
Blogger Kinna sa...

Vilka bra tips! När man bara är två finns det rester av lite allt möjligt.

09:03  
Blogger Viktoria Schiöler sa...

Tack för sillbulletips, Lisa och Karin! Jag ska våga mej på det nån gång.

Och efter nyår ser jag fram emot receptet på Johans English Muffin(sar)! (Du får pusha på honom, Lisa!)

14:27  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida