Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

onsdag, augusti 03, 2005

Vi har hela listan!

Visst är det oemotståndligt med listor? Eh, kanske inte för dig att läsa men definitivt för sommarslöa skribenter att skriva. Så här i efterhand tänker jag därför skadeglatt berätta vilka tre grejor du borde haft med dig till sommarstugan eller på seglatsen för att variera det enahanda och primitiva kosthåll som uppstår när gaslågorna är två och ingredienserna få. Kriterierna är att livräddarna ska vara lätta att transportera och hålla till nästa semester om de måste sparas.
1. Ljus soja är oubärligt för enkla snabba marinader och wokade primörer. Kombineras med vitlök och färsk ingefära som numera hittas till och med på en finsk lanthandel.
2. Torkad shiitakesvamp. Blötlägg i kokande vatten i ungefär 20 minuter. Klipp av de sega stjälkarna. Hacka och fräs tillsammans med späda sommarprimörer eller använd för att boosta smaken i stuvningen när svamputflykten gett klen utdelning. En eller två hattar räcker ledigt till fyra personer.
3. Sardeller förgyller nästan allt. Mosa med lite citron, olja, vitlök och timjan till späda kokta morötter eller grillad zucchini. Hacka ner i tonfisksalladen med hårdkokta äggklyftor, färskpotatis, vinägrett, kapris och drivor av persilja.

Överkurs för matnördar! Sommarens dark horse har varit den trevliga marmeladiga salsan som jag fyndade i USA. Hur kan en matnörd motstå kombon av rostade (jo, ni läste rätt) hallon och chipotle? Helfabrikat när det är som bäst. Men hav förtröstan — vi labbar som bäst i köket för att åstadkomma en piratkopia så att grillandet känns meningsfullt även nästa säsong.

1 kommentarer:

Blogger Anne sa...

Mm, hallon och chipotlesalsa! Kanongott! Något som jag gillade starkt var väldigt simpelt - på kex tillsammans med lite philadelphiaost. Yum.

15:47  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida