Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

onsdag, januari 03, 2007

English muffins

English muffins är ett slags smöriga runda jästbröd som gräddas i stekpanna. De är troligen inte engelska alls, utan härstammar från USA, där de äts till frukost. De är som bäst delade med gaffel och rostade. På grund av den relativt långa jästiden är det inte praktiskt att servera dessa nygräddade till frukost. Ät dem i stället till lördagslunch, eller baka dem kvällen innan och rosta före servering. De går säkert även bra att frysa in, men då ska de delas först.

Detta recept utgår ifrån ett recept av Rose Levy Beranbaum (The Bread Bible) , men är något förenklat och försvenskat.

English muffins
8-10 st.

Fördeg (kvällen innan)
2 dl mjölk
150 g/2.5 dl vetemjöl
ca 10 g jäst
2 msk honung eller lönnsirap

Bakdagen

150 g/2.5 dl vetemjöl
2 tsk salt
40 g rumstempererat smör
grovmalet majsmjöl (jag använder polenta) till utbakning (ej nödvändigt)
ca 10 g smält smör (gärna skirat) till pannan
1. Koka upp mjölken hastigt och låt svalna tills det är ljummet. Lös upp jästen och honungen i mjölken i en skål. Blanda ner mjölet till fördegen. Täck över med plast och låt stå framme en halvtimme. Ställ skålen sedan i kylskåpet över natten.
2. Rör ner det resterande mjölet, salt och smör, för hand eller i matberedare. Låt degen vila övertäckt i ca 20 minuter för att svälla och arbeta sedan ihop den till en smidig deg (ca 3 minuter i assistent).
3. Sätt degen i en skål och låt jäsa till dubbla storleken i rumstemperatur.
4. Tryck ner degen och ställ in den i kylen i ca en timme för att göra den fast och smidig.
5. Strö lite majsmjöl över bakbordet och kavla ut degen till drygt en halv centimeters tjocklek. Ta ut runda kakor med en rund form med cirka 8 cm diameter. Har du ingen kakform fungerar ett vinglas utmärkt (jag använder en cocktailblandare i rostfritt stål). Strö lite majsmjöl över muffinsen och låt jäsa rumstempererat i ca 45 minuter.
6. Knåda ihop den överblivna degen och ställ den i kylen. Efter ca en halvtimme har spänningarna i degen släppt och du kan kavla ut den på nytt för att få ut några muffins till.
7. Värm en panna tills en droppe vatten som du skvätter på ytan snabbt kokar bort (men inte ett dugg varmare). Pensla ytan med lite smält smör och lägg i dina muffins. Grädda på låg värme tills undersidan är vackert brun (ca 10 minuter). Vänd och grädda lika länge på andra sidan.
8. Dela med gaffel (kniv ger en för jämn snittyta), rosta delarna och servera med smör, marmelad, eller amerikansk frukostkorv och pocherat ägg.

4 kommentarer:

Blogger Anne sa...

Jaha, jamen då går jag och bakar nu då. Imorgon är jag ledig, så då kan jag göra mig en hemgjord Egg McMuffin (föredrar bacon) till frukost. Perfekt. Tack! :)

18:03  
Blogger Hanna sa...

Åh, det ska jag också baka. Jag älskar såna där muffinsar!

22:19  
Blogger Jessica sa...

Det här måste jag också prova! jag har aldrig förstått att man steker dom.

18:01  
Anonymous Anonym sa...

Hej Johan!

Jag har också brödbibeln hemma, och en kakbibel är på väg i paket till mig. det jag funderar över är hur man ska ersätta "bleached flour"? Det finns väl ingen motsvarighet alls till det i Sverige? Det närmaste jag kan tänka mig är vetemjölet för kakor med bakpulver tillsatt, men det är ju inte samma sak.. Har du några tips om hur man ska gå runt detta dilemma?
vänliga hälsningar,
sofia

10:04  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida