tag:blogger.com,1999:blog-13251808.post113593949659877972..comments2023-12-20T09:35:50.989+01:00Comments on Matälskaren: Årets sämsta kokbokLisahttp://www.blogger.com/profile/14159265667726140442noreply@blogger.comBlogger22125tag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-29669445535562930032020-11-05T18:02:05.883+01:002020-11-05T18:02:05.883+01:00Håller med dig. En av de intressantaste och mest p...Håller med dig. En av de intressantaste och mest pedagogiskt böcker jag läst (recepten struntar jag i) syftar på baskunskaper om fetter, skum, emulsioner, maillardreaktion, geler osv. Har inte sett EN ENDA annan bok som gått igenom sådan baskundkap, men tipsa för all del om en bra sådan bok. Däremot är det ganska tröttsamt med namedroppande matsnobbar. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-85270723545917851872012-08-29T17:24:03.249+02:002012-08-29T17:24:03.249+02:00Jag tycker att det är en mycket bra bok. Väldigt i...Jag tycker att det är en mycket bra bok. Väldigt intressant att veta vad saker beror på, istället för att man bara ska göra på ett visst sätt.Jag litar mycket mer på en professor och en mästerkock än en bloggare som grundar sin kunskapsbas från Allt om Mat.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-17092447033796713562010-08-21T22:47:35.257+02:002010-08-21T22:47:35.257+02:00Fantastiskt underhållande recension!
Tänkte köpa b...Fantastiskt underhållande recension!<br />Tänkte köpa boken, men har fått en blogg att följa i stället!<br />/JessikaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-73571208418341839342008-03-31T09:07:00.000+02:002008-03-31T09:07:00.000+02:00Sen kommentar till Janne:Den tekniske kocken är in...Sen kommentar till Janne:<BR/>Den tekniske kocken är inte tänkt för matlagare som gillar utmaningar. Den är inte tänkt alls. Jag har faktiskt inte sett en kokbok med så mycket faktafel. Jag har inte ens tagit upp hälften av dem jag hittat.<BR/><BR/>Att inte förklara för läsarna hur man gör en portvinsreduktion (vilket portvin, hur mycket den ska reduceras, och hur viktigt det är att hålla temperaturen låg, vilket inte ens kockar vet) är bara slött.<BR/><BR/>Ett recept på hur man kokar potatis med en teknisk utredning om varför man gör det på ett specifikt sätt vore för övrigt fantastiskt.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-27983369175850482142007-04-14T08:59:00.000+02:002007-04-14T08:59:00.000+02:00Otroligt besviken på boken.Nån som har något rikti...Otroligt besviken på boken.<BR/><BR/>Nån som har något riktigt bra recept på potatismos?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-1170776962186125972007-02-06T16:49:00.000+01:002007-02-06T16:49:00.000+01:00Till skillnad från föregående talare känner jag et...Till skillnad från föregående talare känner jag ett instinktivt förtroende för sågningen. Men också en viss besvikelse: tanken var ju ändå god, och jag har spanat efter en bok av detta slag under lång tid nu...<BR/><BR/>Vad sägs alltså om att komplettera recensionen med ett alternativt boktips eller två?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-1153836915416895352006-07-25T16:15:00.000+02:002006-07-25T16:15:00.000+02:00HejDen tekniske kocken är kanske tänkt för mottaga...Hej<BR/><BR/>Den tekniske kocken är kanske tänkt för mottagare som gillar utmaningar.<BR/><BR/>Wasabi är känd som japansk pepparrot och på samma sätt som den svenska varianten så är det roten som används.<BR/><BR/>Om man inte vet vad portvinsreduktion är innan man sätter igång med Nilssons recept kanske man ska hålla sig till Rutiga kokboken och andra böcker som talar om hur man kokar potatis.<BR/><BR/>Rökt olivolja kan man ganska enkelt skapa själv genom att låta olivolja sjuda med rökta laxfenor som sedan silas av.<BR/><BR/>Salladslök/vårlök är en vanligt förekommande felbenämnning hos de flesta kockar. Många hävdar felet att salladslöken kommer på våren och man benämner den således.<BR/><BR/>Visst... jag är besviken på boken att den inte är bättre strukturerad. Men jag har svårt att tänka mig att de riktar sig till folk som lagar efter Tinas och Niklas mat.<BR/><BR/>just det ja... Gambas är stora räkor...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-1146910552421843782006-05-06T12:15:00.000+02:002006-05-06T12:15:00.000+02:00först tänkte jag "nä fy katten vilken jobbig blogg...först tänkte jag "nä fy katten vilken jobbig blogg" när jag trillade in här. sedan såg jag på kommentarerna att alla rosade det du skrivit så jag tänkte att jag måste ge den en chans. och gud i himmelen vad jag gillar det du skrev. hit kommer jag absolut tillbaka!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-1139332537160155852006-02-07T18:15:00.000+01:002006-02-07T18:15:00.000+01:00Duktiga kockar/or och kokböcker är per definition ...Duktiga kockar/or och kokböcker är per definition ingen garanti. Hade själv "förmånen" för något år sedan att göra en vegetarisk pizza efter ett recept ur en produktion av Markus Samuelsson - (Streetfood?). Pizzan skulle räcka till många personer...det var till releasen av boken på Bokmässan i Göteborg. Hade jag följt boken hade releasepartyt nog fått ett löjets skimmer över sig....Tack för en bra blog!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-1136503535969574972006-01-06T00:25:00.000+01:002006-01-06T00:25:00.000+01:00Fasen Lisa! Vad bra du är!Fasen Lisa! Vad bra du är!Fridahttps://www.blogger.com/profile/10535441920288166143noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-1136454824161348262006-01-05T10:53:00.000+01:002006-01-05T10:53:00.000+01:00Jag fick presentkort av jobbet som ska användas ti...Jag fick presentkort av jobbet som ska användas till kokbok och just den tekniske kocken var en av kandidaterna men den verkade hiskligt trist när jag bläddrade på affären, och efter att ha läst din post om verket verkar det inte vara någon förlust att jag inte slog till. Nu lutar jag åt Jens Linders Det glömda köket istället.Cliviahttps://www.blogger.com/profile/18028194816479785554noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-1136387070201553982006-01-04T16:04:00.000+01:002006-01-04T16:04:00.000+01:00Min svärfar in spe startade ålfarm på 80-talet. Kr...Min svärfar in spe startade ålfarm på 80-talet. Krångliga regler och ålarne dog ideligen allihopa samtidigt. Rekommenderas sålunda icke.<BR/><BR/>Och om valet står mellan ål och såna här hisnande roliga inlägg så är valet klart.Olle Lidbomhttps://www.blogger.com/profile/09482408619366054036noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-1136220013774443302006-01-02T17:40:00.000+01:002006-01-02T17:40:00.000+01:00Detta måste vara ett av de bästa blogginlägg som n...Detta måste vara ett av de bästa blogginlägg som någonsin skrivits. Ljuvlig sågning och dessutom litet smicker åt mig...<BR/><BR/>Det nya året börjar bra!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-1136208879380401992006-01-02T14:34:00.000+01:002006-01-02T14:34:00.000+01:00Oj! Jag som gillar ål! Men hur ska jag då hinna bl...Oj! Jag som gillar ål! Men hur ska jag då hinna blogga?Lisahttps://www.blogger.com/profile/14159265667726140442noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-1136098654370027132006-01-01T07:57:00.000+01:002006-01-01T07:57:00.000+01:00Hej Lisa ocnh god fortsättning.Jag anser att :1. E...Hej Lisa ocnh god fortsättning.<BR/>Jag anser att :<BR/>1. En ålfarm borde rekviveras av dig inom 12 månader från och med nyårsdagen 2006.<BR/>2. Ålfarmen skall skötas exemplariskt vilket vi inte anser vara något problem för en person av er kaliber.<BR/>3. Staten kommer skjuta till med tre miljoner kronor som kommer fördelas mellan alla nyöppnade ålfarmare under första halvåret 2006.<BR/>4. För tips angående ålfarmning, se http://www.fischtechnik-gmbh.de/german/framesetde.htm?referenz02.htm~mainFrame<BR/>5. Lycka tillm jag räknar med ditt stödThomas Fhttps://www.blogger.com/profile/08802882816331417524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-1136032049951729842005-12-31T13:27:00.000+01:002005-12-31T13:27:00.000+01:00Isobel, Det samma gällde för några år sedan när ox...Isobel, <BR/>Det samma gällde för några år sedan när oxbringa poppade upp på innekrogarna men fanns inte att få tag i för hemmakockarna om man inte var jävligt målmedveten. <BR/>Och visst efterfrågan styr tillgången så om en kock använder mängder med oxkinder och hemmakocken börjar driva Scan till vansinne så kanske det slutar med att den styckdetaljen finns tillgänglig också för oss vanliga dödliga. Det som irriterar mig är inte nya ingredienser utan när nya ingredienser framhålls som lättåtkomliga för alla, som en självklarhet liksom. Vadå kan inte få tag på oxkinder eller invertsocker eller tpt sirap?!?? Jobba hårdare då!! <BR/>Tyvärr ses matlagning som en oåtkomlig sfär för många, för komplicerat för att man ens ska försöka sig på att närma sig köket. I såna lägen är det inte hjälpsamt när man trycker på att mandel inte bara ska vara mandel utan ITALIENSK mandel. Nu står italiensk eller spansk mandel i en klass för sig själv men ibland kan det bli väl mycket, tillräckligt för att framstå som så oåtkomligt att va fan vi köper väl pizza ikväll... <BR/>Men visst, mer oxkinder åt folket! Eller oxbringa eller vad annat man nu undanhåller de vanliga dödliga!Jessicahttps://www.blogger.com/profile/15132049392554019770noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-1136031576280455862005-12-31T13:19:00.000+01:002005-12-31T13:19:00.000+01:00Hejsan!Höll i nämnda bok före jul. Kände mig inte ...Hejsan!<BR/>Höll i nämnda bok före jul. Kände mig inte så lockad då det hela lät för tekniskt och mat för mig är en njutning. Nu måste jag ju kika på den igen för bilderna vill jag inte missa.Kinna Jonssonhttps://www.blogger.com/profile/03371326021986922712noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-1136031117082387062005-12-31T13:11:00.000+01:002005-12-31T13:11:00.000+01:00Fast anledningen till att man inte kan tillaga oxk...Fast anledningen till att man inte kan tillaga oxkinder är ju att man inte kan köpa dem! Eller griskinder. Jag har för mig att det finns något säkerligen hygieniskt smart men kulinariskt imbecillt skäl hos socialstyrelsen eller nåt. Kinden är ju en av de allra smaskigaste styckdetaljerna, men jag har frågat och frågat överallt och det går inte att få tag på som privatperson. Restauranger kan uppenbarligen köpa kind. <BR/><BR/>Visst är det bra om kokboksförfattare är praktiska, men i det här fallet är det bra om fler och fler uppmärksammas på vilka delikatesser vi vanliga dödliga undanhålls. I övrigt håller jag förstås med både Lisa och Jessica i allting, inte bara för att söta Lisa säger att jag är smart och rolig.Isobel Hadley-Kamptzhttps://www.blogger.com/profile/08874208549862308061noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-1136030074394521092005-12-31T12:54:00.000+01:002005-12-31T12:54:00.000+01:00Heja Jessica!Till den anonyme läsaren: Tips på för...Heja Jessica!<BR/>Till den anonyme läsaren: Tips på författare hittar du i bloggen. Annars kan du följa den här bloggen. Här finns en del tekniska tips. Och det mesta är vältestat i köket av mig och min man som är fysik- och matelatiklärare samt surdegsfanatiker. Jag har fel i bland men då får jag en rättelse av mina trogna läsare. Det är det som är så fantastiskt med bloggar: de innebär dubbelriktad information.Lisahttps://www.blogger.com/profile/14159265667726140442noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-1136029599548034482005-12-31T12:46:00.000+01:002005-12-31T12:46:00.000+01:00Jag stod med den här kokboken i handen före jul me...Jag stod med den här kokboken i handen före jul men köpte inte. Nu skulle jag inte kunna läsa den utan rödpennan i handen ;). <BR/><BR/>Jag visste att ägg (protein) koagulerar före kokpunkten men efter att ha läst intervjun med Shirley Corriher vet jag nu varför en het gjutjärnspanna gör så att det inte fastnar. Alltid kul att lära sig något nytt. <BR/>Mer vetenskap. Jag vill veta hur man får agar-agar att bli mindre plastaktigt "puckig" i jämförelse med gelatin? Och mycket mer sånt. <BR/><BR/>Varför wokar de i olivolja? Inte en jävla oliv i sikte i Kina. Dessutom är dess rökpunkt lägre än för många andra oljor, t ex rapsolja och riktigt het panna och olja är en förutsättning för en riktigt bra wok. <BR/><BR/>Tyvärr är det inte många recept av mästarkockar som verkar avsedda att tillagas i vanliga kök med råvaruutbudet i ICA till hands. Många retar sig på Tina Nordström men det var vad jag fann så befriande när hon letade reda på ingredienser till måltiden på Konsum under sin första säsong. <BR/>I Jan Hedhs bok (mitt eget lustmord) Bröd finns ett recept på Dresdner Weinachtsstollen (sid. 214f), där det ingår kryddor; 2 gram mald kardemumma, 1 gram mald muskotnöt och 2 gram mald tonkaböna. <BR/>Tonkabönor finns inte att tillgå i Västmanland. Efter många om och men hittade jag det på ett ställe söderöver i samma prisklass som en vaniljstång från Tahiti. Tonkaböna (dipteryx odorata) är mycket aromatisk men jag gjorde ändå stollen efter ett praktiskt långpannerecept. Pratade sedan med en chocolatier som rynkade på ögonbrynen över tonkabönorna och sa att de använder det för att framhäva smaken i vissa praliner men han hade aldrig använt det i något annat. <BR/><BR/>Utan att förenkla för mycket är kokböcker som inbjuder till goda måltider utan att kocken får springa sig svettig efter udda ingredienser, det bästa. <BR/><BR/>Jag som ska inta en nyårsmåltid på ankconfit får en lätt känsla av illamående när jag läser om fettmängderna. Tallriksmodell och mindre mättad animaliskt fett någon?!?<BR/><BR/>Jag är inget mer än en hemmakock så det jag vänder mig mot är när något är totalt opraktiskt. Oxkinder t ex. När tillagade du senast ox- eller kycklingkinder hemma? Därmed inte sagt att man ska avstå från att inspirera men lite pragmatism tack så mycket.Jessicahttps://www.blogger.com/profile/15132049392554019770noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-1136020395682062762005-12-31T10:13:00.000+01:002005-12-31T10:13:00.000+01:00Hm, jag får be min bror komplettera sin julklapp m...Hm, jag får be min bror komplettera sin julklapp med att läsa detta intressanta inlägg...Viktoriahttps://www.blogger.com/profile/13167822060874479115noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-1136013670080321572005-12-31T08:21:00.000+01:002005-12-31T08:21:00.000+01:00Hej!Första gången jag läser din blogg!Du verkar ot...Hej!<BR/><BR/>Första gången jag läser din blogg!<BR/><BR/>Du verkar otroligt kunnig! Grattis höll jag nästan på att säga...<BR/><BR/>Kanske du kan tipsa om en bra kokbok? Jag kan laga mat och så men skulle gärna vilja veta varför jag gör olika saker.. Varför glassmeten ska sjuda och sånt...<BR/><BR/>Tacksam för svar...Anonymousnoreply@blogger.com