tag:blogger.com,1999:blog-13251808.post113087861611107780..comments2023-12-20T09:35:50.989+01:00Comments on Matälskaren: Ljus surdegLisahttp://www.blogger.com/profile/14159265667726140442noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-33687119391299305652010-04-29T12:22:21.916+02:002010-04-29T12:22:21.916+02:00Måste fråga, varför tegelstenar om du ändå använde...Måste fråga, varför tegelstenar om du ändå använder plåt? När man använder "baksten" brukar man då inte lägga brödet direkt på stenen?ArtCeciliahttps://www.blogger.com/profile/04613274605618221143noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-1157138227989925022006-09-01T21:17:00.000+02:002006-09-01T21:17:00.000+02:00Tack för ett underbart recept! Jag har nu tre komp...Tack för ett underbart recept! Jag har nu tre kompisar som alla bakar efter denna princip (dvs. surdeg i fördegen). Jästiden är inte mycket att säga om mer än att den bör följas annars blir bröden antingen platta eller överjästa. Har ibland i sista jäsningen övervintrat degen i kylskåp för att få nybakat bröd på morgonen. Det är ok men blir något sämre. Visst är det härligt när genvägar inte finns! Jag tycker ICA:s ekologiska vetemjöl och lite grahamsmjöl lyfter brödet ytterligare en dimension.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-1133529198134740112005-12-02T14:13:00.000+01:002005-12-02T14:13:00.000+01:00Sorry att jag inte har återkopplat föränn nu. Bröd...Sorry att jag inte har återkopplat föränn nu. Brödet blev så bra att mannen i mitt liv blev kär på nytt. Däremot har du rätt, tålamodet var inte på topp så jag fick inte samma snygga höjd på brödet som du. Jag tog den kortare jästiden på varje moment alltså missade jag två timmar vilket säkert hade fått upp höjden på mitt bröd. <BR/><BR/>Faktum är att det är fösta gången jag lyckats helt utan jäst. Riddarbageriets bagetter dog i mitt för kalla sovrum t ex.<BR/><BR/>EvaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-1133191720311191912005-11-28T16:28:00.000+01:002005-11-28T16:28:00.000+01:00Förlåt att jag svarar så sent, jag har varit bortr...Förlåt att jag svarar så sent, jag har varit bortrest. Jag har tegelstenar i ugnen för att bättre hålla och överföra värmen. Det blir lite stenugnseffekt. Vi klagade länge över vår hopplöst dåliga gasugn i vilken man aldrig kunde få en fin skorpa. För några år sedan köpte jag några tegelstenar att använda som bakstenar, men det fungerade inte vid det första försöket och stenarna fick ligga i verktygsskåpet. Efter att jag publicerade rågsurdegsreceptet i svenskan fick jag ett telefonsamtal av en läsare med samma tips och det fick mig att prova på nytt. Med mycket lång uppvärmningstid och hög värme funkade det väldigt bra. Ugnen håller värme mycket bättre och värmeöverföringen till brödet under de kritiska första tio minuterna är mycket större när plåten ligger direkt på stenarna. Det finns för ändamålet avsedda bakstenar att köpa, men tegelstenar är förstås mycket billigare och funkar också bra.<BR/><BR/>Eva: Det är säkert lite sent nu, men jo, först 2x1 timme, sedan ca 2-3 timmar, sedan utbakning och ytterligare 2-3 timmars jäsning. Kanske ännu längre om du har det kallt eller inte har en särskilt livlig kultur. Surdeg är inget för otåliga, men gott blir det.J. Swanljunghttps://www.blogger.com/profile/06600229922051100087noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-1133020976954336912005-11-26T17:02:00.000+01:002005-11-26T17:02:00.000+01:00Nu har jag börjat med degen, frågan i morogn blir ...Nu har jag börjat med degen, frågan i morogn blir ska degen först jäsa 2*1 timme (steg 3-4), sedan ca 2-3 timmar (steg 5)alltså ca 4-5 timmar innan utbakning till bulle?<BR/><BR/>Hälsar en som aldrig frågat förr.....<BR/><BR/>EvaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13251808.post-1132835131236155682005-11-24T13:25:00.000+01:002005-11-24T13:25:00.000+01:00Jag läste er gamla artikel som du länkade. Har jag...Jag läste er gamla artikel som du länkade. Har jag förstått saken rätt om jag tolkar det som att du har tegelstenar i ugnen eftersom ni har gasugn? Är det för att få jämnare värme?Anonymousnoreply@blogger.com