Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

fredag, juni 30, 2006

Smiglar (2): Spänningen är olidlig!

Sniglarna har fått "gå av sig" i rena hinkar 3 dagar. Sköljning varje dag. Nu har Johan förvällt dem i 10 minuter. De luktar ... gräs!
Nu ska de små liven få sjuda länge (ett par timmar tror vi) med olika smaksättningar. De mer delikata kryddorna tillsätts på slutet för att smakerna inte ska koka sönder (ja, det finns vetenskapliga belägg för att så är fallet).

torsdag, juni 29, 2006

Fem om dan gör Storebror glad!

Sorry, jag vet att jag lovat lämna er i fred men jag kan inte låta bli att lägga ut en länk till det här!
Sniglarna mår bra. I morgon ska de döden dö!

tisdag, juni 27, 2006

Gone fishing!

Ah, nu är det sommar! Ungarna i klanen har just tjänat ihop till nya dataspel genom att plocka sniglar (á 2 kr stycket— vi ångrar löftet!). Vinbergssnäckor. Feta och inbjudande. Nu ska vi ta reda på hur de ska tillagas. Det visa Internet råder oss att svälta sniglarna. Eh, antingen tre dagar med mjöl, fyra dagar med dill, en vecka på ingenting alls eller så kan man hoppa över hela svältkuren. Vad vi väljer och hur det går rapporteras om senare. Förhoppningsvis överlever vi.
I alla fall är det semester från och med nu! Till och med augusti blir det bara sporadiska inlägg. Läs mina länkar till höger när ni har tråkigt. Sorry, men jag har som praxis att bara blogga när det inte stjäl tid från det viktigaste i livet: min familj och mina vänner.
Tack för den här säsongen alla läsare, medbloggare och motbloggare men allra mesta — alla medmatbloggare.
Och kom ihåg: stekta ägg med vita bönor i tomatsås är toppenkäk så jobba inte ihjäl er med fnoskig mat i sommar! Fast äggen blir ju bäst om du steker dem på hög värme i olivolja förstås ...

måndag, juni 19, 2006

Evas dröm

På landet där signalerna från och till min dator måste åma sig genom två lager husvägg blir det inte mycket bloggande. Därför anbefalles läsning av Eva Ström. Varför? Jo, för att hon ena stunden som ena stunden ogenerat använder sig av söndernötta ord som "härligt" och "jättestor" och i nästa ögonblick anspelar på Keats. Och sen helt oförhappandes bjuder på svindlande ordkonstellationer som går så rättframt in i dig och görs till dina så intimt som om de vore ristade på insidan av dina ögonlock. Trots att de orden är där för alla, även dem som halkat in av misstag, av prosaiska skäl när de googlat på "roddbåtsuthyrning". Det är så här jag vill läsa poesi. Insprängd i eget rum mellan det vardagliga och det högtravande. Nyfiket nosandes på allt det där som angår oss.
Nu ska jag gå och koka tortellini.

fredag, juni 16, 2006

Ärtig bloggsoppa

För att få riktigt slät soppa bör du använda en kannmixer. Alltså en hög kanna av den typ du gör en smoothie i. Jag har skalat gurkan för att få en mild, len effekt. Om du är lat och inte har något emot en skarpare gurksmak och lite prickigare soppa kan du hoppa över det. Variera gärna smaken med dragonblad, dill eller en gnutta libbsticka beroende på tillbehör.
Ärtig bloggsoppa (6 portioner som förrätt)
6 dl halvtinade gröna ärter
1/2 gurka, skalad i bitar
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 nävar basilikablad (drygt 1/2 kruka)
1 näve myntablad
2 klyftor färsk vitlök
1/2 -1 msk grön tabasco
finrivet skal av 1/2 lime
2 msk konc kycklingfond
2 1/2 dl vatten
pressad lime efter behag
Till servering: Skalade rälor eller laxrom eller nåt annat gptt. Vin av druvan sauvignon blanc
1. Kör ärter och gurka till riktigt fint mos med grädden.
2. Lägg ner örterna, vitlöken och limeskalet och kör tills allt är finfördelat.
3. Mixa ner vatten och till sist fonden. Smaka av med limen samtidigt som du smuttar på vinet för att få rätt balans. Syrligt vin kräver mer lime i soppan. Äh, ta ne klunk til!
4. Blogga om det!
----------------------------------------------------
Varför är det en bloggsoppa?
Inga dyra avancerade verktyg behövs (i detta fall användes en mixer men ingen spis)
Men ska abslout inte behöva vara nykter för att klara av att sno ihop den.
Den är kontroversiell
Den passar bäst att avnjuta i små portioner.
Den har ett töntigt namn.

Kort sag: Ärtig bloggsoppa epitomiserar bloggens själ. Och precis som hämnd är det en rätt som bäst avnjutes kall.

Lillebror ...

... har fiffiga idéer.

... och ordet blev till kött. Nej, soppa!

Jag har varit dålig på att hålla löften på bloggen. Men receptet på bloggsoppa är nu äntligen färdigt och läggs ut i eftermiddag. Efter all inspiration från er, kära medberoende, valde jag att gå min egen väg. Villkor att uppfylla för att benämningen bloggsoppa ska förtjänas:
• Inga dyra avancerade verktyg behövs (i detta fall användes en mixer men ingen spis)
• Men ska abslout inte behöva vara nykter för att klara av att sno ihop den.
• Den är kontroversiell
• Den passar bäst att avnjuta i små portioner.
• Den har ett töntigt namn.

Kort sag: Ärtig bloggsoppa epitomiserar bloggens själ. Och precis som hämnd är det en rätt som bäst avnjutes kall.

onsdag, juni 14, 2006

Time out or pass out?

Det är faktiskt för varmt för att man ska kunna göra begåvade saker. Eller ens tänka något halvsmart. Jag gillar inte värme. Jag redigerar kockrecept till en bok jag skrivit större delen av. Svårt och krävande utan att egentligen vara stimulerande. Kort sagt: behovet av sommarmat är skriande. Det behöver inte vara nyskapande, igenkännandets glädje räcker. Jag längtar efter kylande mynta, pigg syra från lime och yoghurt. Något med feta (sältan!) och kanske en salsa på de första nektarinerna värda uppmärksamhet. Fortsättning följer.

söndag, juni 11, 2006

Hög tid!

Två av mina favoriter har äntligen öppnat eget. Peblin (aka Klooney) nördar loss på en egen blogg:bon logg!. Och en vissKaffenjutare har dragit på sig ett rosa förkläde och sisslar espresso så det ryker på Cocovaja, Norrtullsgatan 51.
Grattis till er båda!

lördag, juni 10, 2006

Lite lycka?

Trots att jag investerat multum i vinkurser fattar jag mig inte riktigt på vin. Dofterna och smakerna sviker mig, blir till retsamma rökpuffar som glider undan mina vilt fäktande formuleringsförsök.
— Ananas-split och honung — ingen typisk Rioja, sade den briljante Vinlusen omedelbart om Cosme Palacio y Hermanos. Och sen sade han något kunnigt om den underskattade Viuradruvan som övergick mitt förstånd.
Det enda jag kan säga att för mig smakar vinet som midsommarblomster ser ut. Eller som svalt solljus en tidig sommarmorgon när dagen innan varit mycket mulen. En stilla, kvillrande lycka på flaska.
Försommarens vita vin är korat. Det röda är ekologiskt och det skriver jag mer om senare när jag hittat, stulit eller lånat några ord för att beskriva det.

fredag, juni 09, 2006

Smakbomben i skafferiet


Torkad svamp är förmidligen en av de mest underskattade smaksättarna. Kanske för att vi i vår enfald tror att det är en huvudingrediens när det egentligen lika mycket är en krydda. I mitt förråd har jag oftast:
Skivad torkad shiitake
Hel torkad shiitake
Torkade trattkantareller (mina är tyvärr slut nu)
Torkad karl johan-svamp, i bitar
Redan färsk svamp innehåller en hel del umami, därför passar en hel stekt svamphatt så bra som en ersättning för en köttbit för umami-törstande vegetarianer. När svampen torkas koncentreras smaken och myriader av nya smakämnen bildas. Bland annat en uppsjö olika ämnen som ger den åtråvärda umami-smaken. Torkad svamp är därför mycket mer rik på smak än den färska. Men smaken är djupare och mindre subtil. En överdos torkad svamp kan ge övermäktiga tobakstoner och slå ihjäl väna primörer.
I små doser ger den neutrala shiitaken must och förhöjer övriga smaker i rätten utan att det direkt smakar svamp. En eller två par skivor shiitake kan få puttra med i en vitvinssås eller en tomatsås utan att det påverkar balansen. När svampen används på det sättet behöver de inte blötläggas. De kanske blir lite bättre om man blötlägger och smörfräser men livet känns bara lite för kort.
När shiitake ska användas som ingrediens föredrar jag däremot de hela svamparna för de har mycket finare stuns och blir vackrare. Beroende på storlek och kvalitet blötlägger jag dem 20 minuter - 1 timme i en ordentlig skvätt kokande vatten. Blötläggningsvattnet kan sedan användas i maten. Skär bort de sega stjälkarna och dela hatten i bitar. Krama ur dem lätt och fräs i olja eller smör, gärna med smaksättningen så att svampen riktigt tar till sig aromerna.
Trattisarna brukar jag smula ner i vilträtter eller i svampstuvningar för att få den där lilla extra smakkicken. Gärna i sällskap med shiitake. Du kan också göre ett raffinerat smaksalt med salt, trattisar, torkad timjan, rostade enbär och svartpeppar. Perfekt till höstmat och en given present till jägaren.
Karl johan-soppen är precis så exklusiv som det anstår en svamp med kungligt namn. Mild och aromatisk passar den även till vårens och sommarens rätter även när den är torkad. Underbar i otalienska pastasåser och funkar förträffligt med basilika och rosmarin. Du hittar den även under namnet porcini i italienska delikatessdiskar. Blötlägg en kvart, hacka och fräs i smör eller olja. Gärna med vitlök, lök och kanske lite anis om det passar i rätten. Blanda i grytor, såser och soppor. Varför inte toppa sparrisen med ett milt fräs på champinoner och karl johan? Lite parmesan och några droppar balsamico fulländar kompositionen.

torsdag, juni 08, 2006

The kitchen bitch is back!

Nej, jag är inte död. Däremot har en ondsint visdomstand nästan fått mig att önska att jag vore det. I ärlighetens namn ligger det också lite hederlig sommarlättja bakom uteblivet bloggande. I morgon kommer kommer den utlovade rapporten om hur du använder torkad svamp i maten.
Till dess får du trösta dig med ett recept på sommarsallad med basilika. Den här salladen blir bara bra nu när sommarkålen är som älskligast. En aning libbsticka kan vara gott i. Läs mer om libbsticka i SvD på lördag! Då bjuds också ett originellt recept på en präktig potatissallad.
Somrig vitkålssallad
1/2 färskt vitkålshuvud
1/2 litet stånd fänkål
1 ask körsbärstomater
12 stora blad basilika
1 dl finskuren lökblast eller 1/2 dl gräslök

Till dressing:
1/2 tsk fänkålsfrö
1/2 tsk korianderfrö
2 msk presssad citron
1/2 msk finrivet citronskal
1/2 msk ljus honung
1/2 dl olivolja
1 nypa salt

1. Börja med dressingen: Stöt kryddorna fint. Vispa samman med övriga ingredienser.
2. Skär bort rotstocken på kålen och strimla den fint. Skär bort den träiga mittbiten på fänkålen och strimla den också. Kvarta körsbärstomaterna. Skär basilikan grovt med supervass kniv.
3. Blanda klabbet. Låt stå i minst en kvart så att smakerna smälter samman.