Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

onsdag, oktober 12, 2005

Currysås enligt Egil

"Kan vi inte få sådan där sås som jag fick med mamma på den indiska restaurangen? Med lite kyckling och ris." Hur motstår man världens snällaste och tillgivnaste bonusbarn med långa, långa ögonfransar? Man försöker inte ens. Däremot ger man sig med bortkollrat dödsförakt in på mission impossible. Att laga en piratkopia på en sås man aldrig har smakat. En sås som gör de vuxna lyckliga men inte förtretar en chilikänslig sjuårings gom.
Till min stora förvåning lyckades jag på första försöket. Sjuåringen godkände entusiastiskt men påpekade att den riktiga såsen var brunare och att riset borde varit färgat. Och så gillade han inte riktigt torsken som serverades till istället för kyckling. Femåringen ansåg såsen passabel: "God, men inte så där god." Jaja, jag var rusig av segerns sötma i alla fall. Nu ska bara femåringen få en egen sås!
De vuxna piggade upp den milda men aromatiska rätten med en vrålstark liten gurkchutney. Recept kommerr senare. Om du använder torkad mald gurkmeja måsste den vara fräsch och illgul. Släng alltid gamla bleknade torrkryddor.
Egils egen currysås
2 små finhackade schalottenlökar
1 msk riven färsk ingefära
2 tsk finriven färsk gurkmeja
eller 2/3 tsk torkad mald + 1 nypa saffran
1 tsk garam masala
1 riktig stor bifftomat
2 dl kokosgrädde
3-4 dl Oatly havredryck
1 stor nypa socker
smör- och rapsolja till stekning
Till servering: stekt kyckling, ris och sugar snaps, gurkchutney till de vuxna
1. Fräs lök och ingefära i smör- och rapsolja i en teflonpanna tills löken mjuknat något. Tillsätt gurkmeja och garam masala. Fräs vidare under omrörning tills löken precis börjar få färg och är helt mjuk. Det här momentet kräver lite tålamod men ger riklig belöning eftersom alla kryddorna rostas och gifts samman.
2. Dela tomaten tvärs över och krama ur det mesta av kärnorna. Finhacka tomaten. Tillsätt lite mer fett om det behövs. Fräs tomathacket med kryddorna ett par minuter. Rör om ofta.
3. Vänd ner hälften av kokosgrädden och koka upp. Tillsätt hälften av havredrycken. Låt puttra i minst 20 minuter (medan du kokar ris och steker kyckling eller fisk). Späd med resten av havredrycken lite i taget. Tillsätt den sista kokosgrädden precis före servering (ger friskare smak). Justera smaken med socker.

PS. Har ändrat lite i receptet. Dagen efter körde vi favorit i repris med 1 dl passerad tomat och mer Oatly i såsen. Vi marinerade munsbitar av kycklinglårfilé med ljus soja medan vi lagade såsen. Sen rörde vi ner bitarna i den sjudande såsen 1/4 åt gången och lät sjuda upp mellan. Sen fick de puttra i såsen på låg värme tills de var klara. Serverades med ris och ärter. Ungarna skrapade tallrikarna.



0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida