Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, juli 07, 2005

Grekisk lax

Som matjournalist blir man ständigt påprackad varuprover. Det låter avundsvärt men i de flesta fall är det ganska miserabla produkter företagen försöker prångla ut. Som ingefärssyrupen från Danisco. Den vidriga mögelsmaken förstörde en hel parfait för mig. Man kan knappt tro att det är samma goda människor som gjorde mänskligheten en tjänst genom att se till att det aromatioska muscovadosockret kom till kvartersbutiken.
Så jag var minst sagt skeptisk när jag provade Findus frysta lax hemma. Men ibland är det underbart att få sina fördomar skingras som morgondimma på en sommaräng. (OJ, det var lite fnoskigt men jag har just druckit en pastis.)
Smaken? Bättre än den så kallade färska laxen som alltid smakar en aning dävet för oss som är hyperkänsliga mot oxiderat fett. Konsistensen? Hmm, knepigare ... I det här fallet lönar det sig att pyssla lite extra och låta laxen gå färdigt i ugnen istället för stekpannan. Annars blir den torr.
Matälskarens dom: Jodå, jag kommer alltid ha ett paket laxfilé på lut i frysen från och med nu!

Lax med anis
2 bitar fryst laxfilé
1 tsk salt
1/2 tsk socker
1/3 tsk anis
chiliflingor
1. Tina laxen i kallt vatten någon timme eller i kyl över dagen. Klappa in den i salt och socker. Låt ligga i minst en halv timme.
2. Värm ugnen till 125°. Klappa laxen torr med papper. Klappa in anisfrön och lite chiliflingor. Hetta upp smör i en panna. Bryn båda sidor av laxen på hög värme. Lägg på en ugnsfast form. Stek färdigt i ugn tills innertemperaturen är ca 55°, ca 7-11 minuter.


Vitlöksyoghurt
2 dl tjock turkisk yoghurt
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk honung
2 stora myntablad, finstrimlade
1/2 tsk finrivet citronskal
salt
chliflingor
1. Blanda alla ingredienser. Låt stå och dra i minst 20 minuter.

Sommarkålssallad med feta och örter
4 dl finstrimlad vitkål
1/2 tsk socker
1 stor fast tomat
1 1/2 msk pressad citron
1/2 msk fin olivolja
1 dl grovhackad dill
1 dl smulad fetaost
nymald svartpeppar
1. Lös upp sockret i citronjuicen. Tärna tomaten fint. Blanda alla ingredienser i en fin skål. Låt stå och samla smak i 15 minuter.

2 kommentarer:

Blogger Frida sa...

Fryst lax i portionsbitar är en av mina basvaror. Det är så himla praktiskt. Men jag blir lätt för bekväm, så nu jobbar jag på att använda även annan fisk.

00:01  
Blogger Lisa sa...

Tacktack! Vitlöksröran är gott ill grillat och en kotlett eller en tabouleh. Den är ganska mild och neutral eftersom det är mycket andra smaker i rätten.

15:25  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida